Predviđa se da će Japan pasti u recesiju

Predviđa se da će Japan pasti u recesiju

Treća po veličini svjetska ekonomija, Japan, verovatno će ući u recesiju 2023. godine, rekao je Capital Economics za CNBC u utorak. Upozorenje dolazi pošto je inflacija u zemlji u oktobru dostigla najviši nivo u poslednje četiri decenije, podstaknuta slabim jenom i pritiscima uvezenih troškova.

Prema rečima Marsela Tilijanta, višeg japanskog ekonomiste u konsultantskoj kući, recesija će „uglavnom biti vođena padom izvoza, a takođe i oprezom, što je obično ono što vidite kada izvoz počne da opada“.

Japan je nedavno prijavio trgovinski deficit veći od očekivanog od 15 milijardi dolara za mesec oktobar. Statistike pokazuju da je izvoz porastao za 25,3%, što je sporije od rasta od 28,9% na godišnjem nivou u septembru. U međuvremenu, uvoz je u oktobru porastao za 53,5% na godišnjem nivou, što je više od rasta od 45% u prethodnom mjesecu na godišnjem nivou.

Vlada bi u četvrtak trebalo da objavi revidirani izveštaj o BDP-u za treći kvartal. Analitičari koje je anketirao Rojters očekuju smanjenje od 1,1% na godišnjem nivou u periodu od jula do septembra. To bi usledilo nakon smanjenja od 1,2% u prethodnom kvartalu i moglo bi da znači da je privreda već krenula ka onome što se obično kategoriše kao tehnička recesija, ili dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

Thieliant je pretpostavio da će se Banka Japana držati svoje ultra-gobinje monetarne politike i da neće početi da podiže referentne kamatne stope, posebno usred zabrinutosti zbog recesije.

„[Centralna] banka je nagovestila da želi da vidi održivu inflaciju i vrsta inflacije koja gura troškove koju sada vidimo nije održiva“, rekao je ekonomista.