Šćekić: Oni kojiima su usta puna pravde, a koji je zobilaze, da ne drže pridike

Šćekić: Oni kojiima su usta puna pravde, a koji je zobilaze, da ne drže pridike

„Uvažena gospođo Cerović, iako moje izvinjenje tražite javno, nemušto se skrivajući iza organizacije na čijem ste čelu, pozivam Vas da kad god, kako ste to i do sada bezbroj puta uradili, dođete u Ministarstvo zdravlja i argumentovano razgovaramo na svaku temu koja Vas interesuje, saopštio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na navode koje potpisuje Ljekarska komora.

„Jedina koji treba da se izvini svom esnafu, a ne da se krije iza njihove organizacije, jeste Vi. Kao prvi među jednakima na čelu Ljekarske komore, pokazali ste kako ste vješti da se oglušite o elementarne propise o radu i radite bez dozvole u privatnim ustanovama, nekima čak i neregistrovanim za djelatnost kojom se bavite. Vi, pravedni i opterećeni, i svi drugi koji ne misle kao Vi, a vjerujte ima ih dosta“, naveo je Šćekić.

On je upitao Cerović da li se izvinili kolegama.

„Da li ste se izvinili javnosti koju ste danima opterećivali ‘argumentima’ zašto ste ‘ugroženi’ prilikom regulisanja propisa o dopunskom radu u Zakonu u zdravstvenoj zaštiti? Sramno je da kao ljekar, koji je kršio propise i svojim primjerom pokazao kako ne treba, Vi dijelite lekcije o iskupu pred ljekarskom profesijom. Da imate imalo moralne odgovornosti, podnijeli bi ostavku na mjesto koje pokrivate u Ljekarskoj komori“, rekao je Šćekić.

Ministar je dodao da Cerović, očigledno, nedostaje medijske pažnje.

„To Vas dovodi u situaciju da po svaku cijenu istupite, pa čak i onda kada nemate i ne smijete da iznosite neistine koje ste iznijeli danas“, kazao je Šćekić.

Časna i ugledna ljekarska profesija, kako je dodao, ogledalo je jednog društva.

„Crnogorski zdravstveni sistem čine pošteni, vrijedni i za ponos državi ljekari i medicinsko osoblje. Oni koji su se otuđili i zapostavili načela Hipokratove zakletve, a nema ih mnogo, nikako ne smiju biti predvodnica ovog časnog poziva“, rekao je Šćekić.

Poručio je da što se argumenata tiče, „bar su brojke i cifre nešto sa čime se ne može manipulisati“.

„U Fondu za zdravstveno osiguranje postoji precizna statistika , koja je neprikosnovena. Podaci su precizni i jasno uporedivi. Šta sam pogriješio? Da plate nisu povećane? Da nismo među liderima u regionu po visinama zarada u zdravstvenom sistemu? Jesam li rekao da su nezaslužene. Ne! Zaslužene su i te kako , i to povećanje je trebalo da se desi odavno, jer ga ljekari i medicinsko osoblje zaslužuju“, poručio je Šćekić, pa nastavio:

„Kao pravednik, koji zaobilazi pravdu i pravne propise, najmanje ste pozvani da sudite o mom odnosu prema ljekarskoj profesiji i pokušate da stvarate jaz među nama. Ono što je naš zajednički zadatak je vraćanje empatije prema pacijentu, koji očekuje od svojih ljekara i svoje države zaštitu zdravlja i pomoć. E, o tome možemo i moramo da razgovaramo i tražimo najbolja rješenja. Za takve inicijative, kucate na otvorena vrata“, zaključio je Šćekić.