Riši Sunak je zvanično postao premijer Britanije

Riši Sunak je zvanično postao premijer Britanije

Britanski kralj Čarls III zatražio je od bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka da formira vladu, prenosi Skaj njuz.

Kralj je primio Rišija Sunaka u Bakingemskoj palati. Sunak je postao 57. premijer Velike Britanije. On je treći premijer ove godine i ući će u Dauning strit kao najmlađi šef vlade u poslednja dva veka.

Pre toga, Sunakova prethodnica, Liz Trus, stigla je sa kraljem na audijenciju da zvanično objavi svoju ostavku. Kralj je prihvatio ostavku. Liz Trus je bila na funkciji 49 dana.

Trusova je prošle nedjelje najavila ostavku posle šest nedjelja na funkciji, a počeo je i izbor novog lidera Konzervativne partije.

U ponedeljak se ispostavilo da je Peni Mordont povukla svoju kandidaturu za lidera Torijevaca, čime je automatski zamenjena bivšim ministrom finansija Rišijem Sunakom.

Sunak (42) nalazi se na listi 250 najbogatijih Britanaca, u velikoj meri zahvaljujući svojoj supruzi Akšati Marti, koja je ćerka indijskog milijardera biznismena Narajanija Murtija.

Sunak je u politici od 2015. godine, a pre imenovanja za premijera uspeo je da radi u skupštinskom odboru za ekologiju i ministarstvima stanovanja i finansija (na čelu ovog drugog od februara 2020. do jula 2022. godine).