Raković: Dan Republike Srpske je sveti dan

Raković: Dan Republike Srpske je sveti dan

Istoričar dr Aleksandar Raković gostovao je povodom Dana Republike Srpske na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS).

Raković od 2018. govori za RTRS u programu posvećenom Danu Republike Srpske, ove godine sumirao je utiske o proslavi, a Republiku Srpsku je nazvao najvećom pobedom srpskog naroda u novijoj istoriji.

S tim u vezi Raković je rekao da ga, kao istoričara, ne obavezuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da će rečima i delom raditi na razdruživanju konstrukta zvanog BiH.

Raković je kazao da je pravedno rešenje ujedinjenje Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu, NJegoševu „svu Srbiju od Dunava do mora“ iz Gorskog vijenca – danas od Apatina do Bara i od Timočke Krajine do Bosanske Krajine.

Kada je reč o proslavi Dana Republike Srpske, Raković je naglasio da je ponosan što je gledao tako veličanstven događaj, ali da je mu je žao što nije mogao da bude u Banjaluci jer mu je od 2022. zabranjen ulazak u BiH.

Raković je organizatorima skrenuo pažnju da ubuduće budu konzistentni u najavama učesnika, jer ako su Baju Malog Knindžu i Miroslava Ilića najavili kao srpske pevače, onda kao srpsku pevačicu treba da najave i Danicu Crnogorčević, a ne kao „srpsku i crnogorsku pevačicu“ jer su dualizmi i regionalizmi neprihvatljivi.

Dalje, Raković je kazao da paljenje zastave Republike Srpske u Zenici i nasilno skidanje srpske trobojke s crkve u Konjicu nisu iznenađenje jer u Federaciji BiH nema želje za saživotom.

Raković je naglasio da paljenje zastave Republike Srpske predstavlja nemoć političkog Sarajeva i da takvi činovi samo homogenizuju srpski narod.