Predsjednik Milo i Erdogan razgovarali o aktuelnim dešavanjima u  Evropi

Predsjednik Milo i Erdogan razgovarali o aktuelnim dešavanjima u Evropi

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je telefonski razgovor sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, u kontekstu aktuelnih dešavanja u Evropi i kao potvrdu redovnog političkog dijaloga dvije zemlje na najvišem nivou o stanju u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistoka Evrope.

Predsjednik Turske je, kako je navedeno u saopštenju, uz zadovoljstvo prilikom da razmijene mišljenja čestitao formiranje nove vlade koja je prema njegovoj ocjeni pokazatelj dobrih odnosa između različitih kultura u Crnoj Gori i koja će tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Turske činiti još boljim.

Dvojica predsjednika su razmijenili mišljenja o izazovima stabilnosti Zapadnog Balkana u kontekstu rata u Ukrajini uz obostranu saglasnost i spremnost za saradnju u cilju rješavanja političkih, ali i socio-ekonomskih problema regiona. Erdogan je naglasio da kao članice NATO i kandidati za EU treba da radimo zajedno na okončanju krize u regionu – istakli su iz Kabineta predsjednika Crne Gore. 

Erdogan je, dodaju, čestitao predsjedniku Đukanoviću skoro preuzimanje predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i izrazio spremnost Turske na saradnju i razmjenu iskustava sa Crnom Gorom.

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo održanjem kontinuiteta dijaloga sa tradicionalnim prijateljem. Zahvalio je Predsjedniku Erdoganu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost ZB, zbog čega je veoma važno održanje kontinuiranog dijaloga, imajući u vidu posvećenost Turske regionu – navedeno je u saopštenju. 

Đukanović je, dodaju, potvrdio optimizam razvojem odnosa u Crnoj Gori, posebno time da su u novoj vladi mjesto pronašle sve manjine, što će značiti i učvršćivanje odnosa sa susjedima i zasigurno produžiti dalji razvoj odnosa sa Republikom Turskom. Odao je priznanje politici predsjednika Erdogana da odigra ulogu dobrog posrednika i pomogne da se dvije strane rata u Ukrajini što prije vrate političkom dijalogu. Ponovio je poziciju Crne Gore da je rat u Ukrajini ozbiljan signal ugrožavanja evropske bezbjednosti i istovremeno test istrajnosti zemalja članica NATO da odbrane vrijednosti na kojima Savez počiva – naglasili su iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Predsjednik je, kako je istaknuto, „naglasio zainteresovanost Crne Gore za očuvanje evropskog i jedinstva NATO uz uvjerenje da vanredan momenat evropske bezbjednosti od nas traži dodatne napore na koje smo spremni i koji će dobiti potvrdu na samitu u Madridu“.

– Predsjednik Erdogan uputio je poziv predsjedniku Đukanoviću da zvanično posjeti Ankaru, na čemu će dalje raditi dva diplomatska predstavništva – rekli su iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

izvor Pobjeda