Odbijene žalbe CGA i „La casa de papel“: Na izborima 15 lista, žrijebanje u petak

Odbijene žalbe CGA i „La casa de papel“: Na izborima 15 lista, žrijebanje u petak

Ustavni sud odbio je žalbe Crnogorske građanske akcije i liste „La casa de papel“, koje su podnijete zbog toga što Državna izborna komisija (DIK) nije proglasila te dvije liste za vanredne izbore 11. juna.

DIK-u je podnijeto 17 lista, a proglašeno je 15.

„Vijestima“ je iz te komisije rečeno da će žrijebanje biti u petak, u 17 sati.

Listi Crnogorske građanske akcije prvobitno su nedostajale 33 izjave o prihvatanju kandidature i 1.324 potpisa podrške građana. Nakon dopune, falilo im je 35 potpisa, pa ih je DIK odbio.

DIK je listu „La casa de papel“ odbio zato što, nakon što je vraćena na doradu, nisu ispravljeni nedostaci. Ta lista je bila vraćena jer DIK nije mogao da zaključi koga zastupa. U izbornoj prijavi pisalo je da zastupa italijansku manjinu, a u programskim ciljevima i hrvatsku zajednicu.

Proglašene su liste „Narodne koalicije“, Socijaldemokratske partije, „Mi možemo“, Pokreta za promjene, Narodnog pokreta „Pravda za sve“, koalicije „Zajedno“ okupljene oko Demokratske partije socijalista, koalicije Demokrata i Građanskog pokreta URA, lista Bošnjačke stranke i lista Hrvatske građanske inicijative .

Proglašene su i liste Pokreta Evropa sad, koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija, saveza Socijalističke narodne partije i Demosa, te liste Albanskog foruma, Albanske alijanse i Preokreta.