Nepovjerenje u partije zbog prevelikog očekivanja nakon smijene vlasti

Nepovjerenje u partije zbog prevelikog očekivanja nakon smijene vlasti

Građani imaju malo povjerenje u političke partije jer su imali prevelika očekivanja nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, ocijenio je sociolog Andrija Đukanović navodeći da to stvara lošu sliku o crnogorskom društvu. Istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i agencije MINA pokazalo je da građani u Crnoj Gori najmanje povjerenja imaju u političke partije, odnosno svega 10,4 odsto ispitanika.

– Vjerujem da su građani mislili da će se stvari promijeniti nakon smjene vlasti i da će se ostvariti promjene koje su oni željeli. Sad upitno je šta je ko zaista želio, da li istinske promjene ili ostvarivanje nekih drugih ciljeva i želja- rekao je Đukanović agenciji MINA.

– Vidjeli smo da su se neke dobro poznate prakse poput partijskog zapošljavanja nastavile, što je po meni otvorena diskriminacija građana po osnovu političkog opredjeljenja- dodao je Đukanović.

On je kazao da su partijske knjižice ostale ključni kriterijum za dobijanje posla i funkcija, a da su uz to u igri i neke druge poželjne osobine poput vjerske pripadnosti.

– Uglavnom građani nemaju jednake šanse i nijesu ravnopravni, što je nastavak dugogodišnje prakse. To bi trebao biti dovoljan razlog za razočarenje partijama- istakao je Đukanović.

Naveo je da partije nijesu učinile ništa da zatvore postojeće pukotine i podjele u društvu i da su podjele produbljene, pa čak i među saveznicima sa posljednjih izbora.

On je istakao da su crnogorski građani veoma zainteresovani za politiku i politička dešavanja. Kako je kazao, partije podižu atmosferu pred svake izbore do maksimuma, što se prenosi i na građane.

– Građani valjda vide i ovo nadgornjavanje oko formiranja nove vlade koje se svelo na raspodjelu funkcija i svađu oko toga. Osnovni problem je sto ne postoji volja za kompromisom, ali ni jasno definisan smjer i vizija kakvo društvo politička elita želi da izgrađuje- kazao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da su strasti koje se raspiruju pred svake izbore, a koje u sebi nose nacionalne i vjerske momente, odlučujući faktor koji tjera ljude da podržavaju neku od stranaka.

– Izbori se predstavljaju kao pitanje života i smrti pa ne čudi sto je javnost toliko zainteresovana za politiku. Teško je objasniti ove podatke da i pored nepovjerenja u partije građani ipak masovno glasaju- rekao je Đukanović.

– Partije to znaju i to koriste maksimalno. Građani nažalost ne razmišljaju samo o ekonomiji i boljem standard, već se opredeljuju za glasanje zbog nekih drugih putanja poput nacionalnih, od entitetskih i vjerskih pitanja- naveo je Đukanović.

On je ocijenio da slabo povjerenje u političke partije stvara lošu sliku o crnogorskom društvu i sliku besperspektivnosti drustva. Kako je kazao, partije su okrenute samo sebi i svojim uskim partijskim interesima, što je za društvo katastrofalna činjenica.

– Razočarenje u djelovanje partija, koje je opravdano, dovodi u pitanje smisao politike kao djelatnosti koja se počinje shvatati kao biznis a ne vjestina upravljanja državom- rekao je Đukanović.

Đukanović je naveo da se u Crnoj Gori danas vidi jedna opšta nefunkcionalnost institucija koje, prema njegovim riječima, nikada nijesu bile nezavisne već podređene partijskim interesima.

– Sva pitanja u društvu su obojena partijskim intresima. Država je blokirana zbog partijskih sukoba. Vidimo da su članovi partija dobro situirani, da su njihovi članovi porodica zapošljeni i da svojim standardom odskaču od prisječnog građanina- kazao je Đukanović.

On je rekao da se ništa ne može učiniti ako nijeste partijski vojnik i da to vodi društvo u propast.

– Glavni kriterijum za sve je partijska pripadnost sto stvalja partijski interes ispred drustvenog a to može da proizvede nesagledive posljedice i u funkcionisanju institucija ali i ekonimiji i svim drugim oblastima drustvenog života- dodao je Đukanović.

Ostavite odgovor