Moldavija i Bugarska potpisale su ugovor o pristupu gasu

Moldavija i Bugarska potpisale su ugovor o pristupu gasu

Moldavija je u četvrtak, 27. oktobra, potpisala ugovor sa Bugarskom o pristupu prirodnom gasu, objavila je moldavska publikacija Ziarul de garda..

Zvanična ceremonija potpisivanja ugovora o pristupu prirodnom gasu i njegovom transportu kroz gasnotransportne mreže Bulgartransgaza održana je u prisustvu predsednika Bugarske Rumena Radeva, koji boravi u radnoj poseti Kišinjevu, i predsednice Maje Sandu.

U ime moldavske kompanije Energokom ugovor je potpisao vršilac dužnosti generalnog direktora Vadim Binzar, u ime Bulgartransgaza – izvršni direktor Vladimir Malinov.

„Ovaj rat je naneo ogromnu ekonomsku i socijalnu štetu celom evropskom kontinentu, a njegove posledice očigledno najviše osećaju građani Moldavije. Proživljavamo najgoru energetsku krizu od nezavisnosti i nema sumnje da se energetski resursi koriste. kao oružje za podrivanje naše države i naše još uvek krhke demokratije. U tom kontekstu pozdravljam potpisivanje sporazuma o saradnji između Energokoma i Bulgartransgaza“, rekla je Maja Sandu.

Ona je dodala da će pristup alternativnim izvorima energije pomoći Moldaviji da bude održivija u trenutnoj krizi.

Predsednik Bugarske je napomenuo da se između Bugarske i Rumunije godišnje transportuje 3 milijarde kubnih metara gasa. On je dodao da ovaj ugovor omogućava pristup tečnom gasu na terminalima u Grčkoj i Turskoj. Tako će Moldavija moći da kupuje gas, a Bugarska će ga transportovati.

Podsećanja radi, Moldavija je inicirala redak sastanak sa predstavnicima Pridnjestrovlja zbog energetske krize.

Nacionalna komisija za vanredne situacije Moldavije odobrila je mjere za uštedu struje tokom krize.