Milatović: U narednim danima odluka o inauguraciji

Milatović: U narednim danima odluka o inauguraciji

Jakov Milatović , pobjednik predsjedničkih izbora, poručio je da će narednih dana donijeti odluku o tome da li će položiti predsjedničku zakletvu u Podgorici ili na Cetinju.

Gostujući u emisiji „Neki to vole vruće“ na Adria televiziji, govorio je i o izjavi ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, da MUP može garantovati bezbjednu ceremoniju inauguracije bilo gdje.

„Ne treba biti toliko dramatičan sa izjavama oko inauguracije. Želio bih da uđemo u političko vrijeme gdje je ,,spuštena lopta“ za mnoge stvari, pa i za ovo. Vrlo je važno da velika pobjeda cijele Crne Gore bude zaokružena inauguracijom koja će biti isključivo usmjerena na samo to, i za ponos svih građana i građanki“ rekao je Milatović.

Kako je naveo, ministar unutrašnjih poslova je prvi rekao da postoje bezbjednosni rizici da se to uradi na Cetinju.

„Ono što je meni važno, je činjenica da je Ustavom i zakonima jedino propisano da predsjednik polaže zakletvu pred poslanicima u Skupštini. Čovjek sam koji je zaista demokratski nastrojen, važno mi je da čin protekne na demokratski i ustavom propisan način. U narednim danima ćemo donijeti konačnu odluku, da li će to biti u Podgorici ili na Cetinju“, dodao je Milatović.

Rekao je da svi u Crnoj Gori ovih dana pošaljemo dobre poruke jedni drugima.

„Čuli smo izjave nekih ljudi koji nijesu smogli snage da osude fizički atak na mene tokom kampanje. Jedina činjenica je da predsjednik treba da položi zakletvu pred poslanicima u Skupštini. Sve ostalo je čin koji nema ustavnu važnost“, rekao je Milatović.

Rekao je da je čak u demokratskom smislu, ono što se dešavalo na Cetinju u prethodnih nekoliko inauguracija od 1998. godine, gdje je po njemu Skupština išla ,,na noge“ predsjedniku, to nije bio pravi način.

„Puno je smislenije da predsjednik ide ,,na noge“ Skupštini. Mislim da će me građani koji su demokratski nastrojeni razumjeti. Ja sam građanski predsjednik, bitno je da izgradimo Crnu Goru koja je građanska a ne nacionalna“, dodao je on.

Kazao je i da američki predsjednik ima rezidenciu u Bijeloj kući, pa da ipak polaže zakletvu na Kapitol hilu, u Predstavničkom domu, odnosno u domu poslanika.