Krstoviću se drma fotelja zbog Kosova: Podnijeta inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine opštine Zeta

Krstoviću se drma fotelja zbog Kosova: Podnijeta inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine opštine Zeta

Odbornici koalicije koji su činili nekadašnji konstituenti Demokratskog fronta (DF), a sada dominantno koalicije „Za budućnost Crne Gore“, traže smjenu predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića iz Demokratske Crne Gore.

Inicijativa je predata u skupštinsku proceduru, prenosi „Dan“.

Kao glavni razlog za Krstovićevu smjenu navedeno je postupanje funkcionera Demokrata na zahtjev za donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju tzv. Kosova.

On je, naime, prvobitno odugovlačio sa zakazivanjem sjednice, da bi je potom zakazao za 11. jun, dakle na dan parlamentarnih izbora , i to za 20 časova.

„Krstović ne izvršava poslove utvrđene zakonom, statutom Opštine i poslovnikom Skupštine, budući da nije obezbijedio održavanje sjednice Skupštine po zahtjevu trećine odbornika u rokovima koje predviđaju navedena akta. Naime, zahtjev za sazivanje sjednice od strane trećine odbornika dostavljen je dana 12. maja 2023. godine. Međutim, predsjednik Skupštine opštine postupio je suprotno članu 58, te Skupštinu nije zakazao u roku predviđenom poslovnikom“, navodi se u inicijativi.

„I ne samo to, isti je navedenu sjednicu po zahtjevu zakazao za 11. jun 2023 godine, čime je suprotno članu 30 poslovnika i bez konsultovanja i dogovora sa predsjednicima klubova odbornika utvrdio navedeni termin kao datum održavanja sjednice, u terminu koji se poklapa sa održavanjem parlamentarnih izbora, neposredno nakon izborne tišine, dok je u toku proces utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora na dva biračka mjesta koja su neposredno uz salu SO u istoj zgradi“, piše u inicijativi.

U inicijativi je navedeno da pored navedenih razloga predsjednik Skupštine je zanemario i činjenicu da je sjednica zakazana u nedjelju, neradni dan, bez obrazloženja zašto je donio takvu odluku.

„Smatramo da ste na ovaj način svjesno opstruirali održavanje sjednice, a posebno razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Deklaracije o poništenju i nepriznavanju Odluke o priznanju jednostrano priglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Uvažavajući prethodno, ocijenili smo da su se stekli uslovi da vi, kao predsjednik SO, budete razriješeni ove funkcije. Molimo da u skladu sa zakonom, statutom Opštine i poslovnikom SO, zakažete sjednicu na kojoj bi se razmatrao naš zahtjev i predlog odluke o vašem razrješenju“, navedeno je u inicijativi.