Njemačke bolnice se suočavaju sa bankrotima

Njemačke bolnice se suočavaju sa bankrotima

Mnoge bolnice u Njemačkoj mogu biti prinuđene na bankrot zbog rastućih cena energije i inflacije, osim ako savezna vlada ne pruži neki oblik pomoći, rekao je u nedelju ministar zdravlja Karl Lauterbah.

„Ako ne reagujemo brzo i zaista drastično, doći će do zatvaranja“, rekao je Lauterbah za ARD. On je prestao da procenjuje razmere potencijalne krize, ali je priznao da će se „bolnice suočiti sa veoma drastičnim problemom likvidnosti u narednih nekoliko mjeseci“.

Njemački bolnički savez žalio se prošle nedjelje da bi nedostatak u finansiranju mogao da iznosi oko 15 milijardi evra 2022. i 2023. godine, ali je Lauterbah odbacio tu procijenu rekavši da niko ne može da predvidi koliko će struja biti skupa sledeće godine. Savez je, međutim, saopštio da dodatni troškovi energije čine tek oko trećine te sume, dok je ostatak „nerefinansirana povećanja materijalnih troškova“ zbog velike inflacije.

Šef zdravstva trebalo bi da se sastane u utorak sa ministrom finansija Kristijanom Lindnerom kako bi razgovarao o potencijalnim oblicima pomoći koju bi vlada mogla da pruži, ali je za sada isključio mogućnost stvaranja specijalizovanog saveznog fonda koji bi pomogao da zdravstvene ustanove ostanu na površini.

„Bolnice su u veoma posebnoj situaciji“, rekao je on, ali „ne možemo stvoriti posebne posebne fondove za svaku sferu“.

Njemački bolnički savez žalio se prošle nedjelje da bi nedostatak u finansiranju mogao da iznosi oko 15 milijardi evra 2022. i 2023. godine, ali je Lauterbah odbacio tu procenu rekavši da niko ne može da predvidi koliko će struja biti skupa sledeće godine. Savez je, međutim, saopštio da dodatni troškovi energije čine tek oko trećine te sume, dok je ostatak „nerefinansirana povećanja materijalnih troškova“ zbog velike inflacije.

Godišnja inflacija u Njemačkoj nastavlja da raste dvocifreno, ubrzavajući se na 10,9 odsto u septembru, pokazali su finalizovani podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) u četvrtak. Stopa inflacije je dostigla „visok nivo svih vremena od ponovnog ujedinjenja Nemačke“, rekao je predsednik Destatisa Georg Til, navodeći „ogromna poskupljenja“ energenata, kao i troškove hrane, kao glavne razloge za visoku inflaciju.

Vodeći njemački ekonomisti nedavno su upozorili da bi skokovite cene gasa mogle da gurnu najveću ekonomiju EU u recesiju. Oni predviđaju da će Njemačka biti među zemljama koje su najteže pogođene globalnim ekonomskim usporavanjem sledeće godine.

EU se trenutno bori sa teškom energetskom krizom, pri čemu cijene gasa dostižu rekordne nivoe, podstičući ukupnu inflaciju. Rusija je pokrivala preko 40 odsto potreba EU za gasom pre početka svoje vojne operacije u Ukrajini i sankcija koje su usledile. Zalihe su dramatično pale ove godine, što je pogoršalo energetsku krizu dok blok nastoji da smanji svoju zavisnost od ruske energije i kazni Moskvu.

Njemački energetski gigant EnBV AG objavio je u utorak da će cene gasa za domaćinstva ponovo porasti u prosjeku za 38%, počevši od 1. decembra. Najava dolazi oko tri mjeseca nakon što je prethodno povećanje stupilo na snagu.