Britanski ministar podneo ostavku nakon optužbi za maltretiranje

Britanski ministar podneo ostavku nakon optužbi za maltretiranje

Vlada novog britanskog premijera Rišija Sunaka, koja je imenovana pre samo dve nedelje, izgubila je u utorak ministra u kabinetu.

Ser Gavin Vilijamson, koji se smatra Sunakovim bliskim savjeznikom, najavio je ostavku zbog navoda o maltretiranju, koje, kako je rekao, „postaju smetnje za dobar posao koji ova vlada radi“.

Vilijamson, koji je ranije bio ministar odbrane pod Terezom Mej i kao sekretar za obrazovanje pod Borisom Džonsonom, ali je u oba navrata otpušten, ponovo se našao u vrućoj vodi nakon što je otkriveno da je poslao pogrdne tekstove bivšoj šefici biča Vendi Morton , besni zbog toga što nisu pozvani na kraljičinu sahranu u septembru.

Navodno je okrivio Mortona za „namještanje“ dodele karata za događaj i upozorio da „za sve postoji cijena“.

„Izvinio sam se primaocu zbog tih poruka“, rekao je ser Gavin u izjavi. Međutim, Gardijan je izvjestio da je tvrdnja lažna, a Morton nije dobio izvinjenje od njega.

U drugom izvještaju Gardijana u ponedeljak se navodi da je Vilijamson, dok je bio ministar odbrane, rekao visokom državnom službeniku da „prereže vrat“ i „skoči kroz prozor“.

U utorak, bivša poslanica Torijevaca En Milton rekla je za Kanal 4 da se ser Gevin ponašao na „preteći“ i „zastrašujući“ način prema kolegama članovima Konzervativne partije kada je bio glavni bič pre pet godina. Prema Miltonu, on je koristio mentalne i fizičke zdravstvene probleme poslanika protiv njih, prikupljajući „podložne tračeve“ o njihovim „seksualnim sklonostima“ kao polugu.

„Pobijam karakterizaciju ovih tvrdnji“, istakao je Vilijamson, koji se sada suočava sa nekoliko istraga o njegovom ponašanju.

Sunak je rekao da je prihvatio ostavku svog bliskog savjeznika „sa velikom tugom“, zahvalivši ser Gavinu na njegovoj „ličnoj podršci i lojalnosti“.

Zamenica lidera laburista, Angela Rejner, iskoristila je Vilijamsonov izlazak iz vlade da napadne konzervativce, rekavši da „dok se porodice bore tokom krize troškova života napravljene u Dauning Stritu, još jedna Torijevačka vlada je pala u haos“. Liz Trus je prošlog meseca dala ostavku na mestu premijera nakon samo šest nedelja na funkciji, postavši lider sa najkraćim stažem u britanskoj istoriji.

Činjenica da je Sunak „imenovao Gevina Vilijamsona sa potpunim saznanjem o ozbiljnim optužbama o njegovom ponašanju i više puta mu je iskazivao poverenje” je još jedan dokaz premijerovog „lošeg rasuđivanja i slabog rukovodstva”, kao i njegove nesposobnosti da zemlju stavi pred stranku, Rejner je rekao.