EU širi prisustvo granične straže duž Sjeverne Makedonije

EU širi prisustvo granične straže duž Sjeverne Makedonije

Evropska unija je u srijedu potpisala sporazum sa Sjevernom Makedonijom o raspoređivanju službenika iz agencije za zaštitu granica Fronteksa, kako bi proširila svoj domet na obližnje države koje nisu članice.

Ceremoniji potpisivanja u Skoplju prisustvovali su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson.

„Ovaj sporazum nije samo veoma važan zato što jača našu saradnju u oblasti migracija, već i zato što pokazuje da… u potpunosti očekujemo da sada Severna Makedonija ide napred evropskim putem“, rekla je fon der Lajen.

Zemlja je dugo nastojala da se pridruži 27-članom bloku i trebalo bi da počne pregovore o pridruživanju u julu.

Ilegalna migracija duž takozvane zapadnobalkanske rute, koja obuhvata veći deo bivše Jugoslavije, u stalnom je porastu od 2018. Frontek je otkrio više od 105.000 ilegalnih prelazaka granice iz regiona u EU između januara i septembra, što je naglo povećanje u odnosu na 2021. godišnje ukupno skoro 62.000.

Frontek već ima sporazume sa zemljama zapadnog Balkana, Albanijom, Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom — sve koje žele da se pridruže bloku — ali želi da proširi svoja ovlašćenja tamo kako bi bio prisutan u pograničnim oblastima koje ne samo da se graniče sa državama članicama EU .

Takođe je obećao 350 miliona evra za podršku borbi protiv ilegalne migracije u te četiri partnerske zemlje između 2021. i 2024. godine, povećavajući prvobitno planiran iznos za 60%.

Fon der Lajen, koja se sastala sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, takođe je obećala nastavak podrške EU zemljama Zapadnog Balkana da pomognu u razvoju alternativa prirodnom gasu iz Rusije, glavnog regionalnog snabdevača, dodajući da je EU posvećena novoj rundi kretanja ka istoku proširenje.

Ona je najavila budžetsku podršku od 80 miliona evra za pomoć Severnoj Makedoniji da se izbori sa uticajem visokih cena energije na domaćinstva i preduzeća, dodajući da će bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 500 miliona evra biti stavljena na raspolaganje državama nečlanicama u regionu za ulaganje u energetske priključke. , energetski efikasna infrastruktura i obnovljiva energija.

„Duboko sam uverena da Evropa i Evropska unija nisu potpune bez Severne Makedonije“, rekla je ona. „Želimo da te imamo sa nama. Mi smo prijatelji, mi smo partneri i jednog dana ćemo biti u jednoj Evropskoj uniji.

Zvaničnici EU nisu objavili detalje planiranog novog raspoređivanja Fronteksa. Fon der Lajen će putovati na Kosovo, Albaniju, Bosnu, Srbiju i Crnu Goru.