Trus odustala od smanjenja poreza

Trus odustala od smanjenja poreza

LONDON – Britanska premijerka Liz Trus smenila je u petak svog šefa trezora i preokrenula kurs o velikom smanjenju poreza dok je pokušavala da zadrži svoj posao posle nedelja previranja na finansijskim tržištima, prenosi Asošijeted pres.

Na na brzinu dogovorenoj konferenciji za novinare, Trus je rekla da deluje kako bi „uverila tržišta u našu fiskalnu disciplinu“ zadržavanjem planiranog povećanja poreza na korporacije za koje je ranije rekla da će smanjiti. Trus je takođe otpustio Kvasija Kvartenga sa mesta šefa trezora, zamenivši ga bivšim ministrom kabineta Džeremijem Hantom.

Truss pokušava da uspostavi red nakon tronedeljnih previranja izazvanih vladinim „minim budžetom“ za smanjenje poreza. Saopštenje od 23. septembra dovelo je do pada funte na rekordno niske vrednosti u odnosu na dolar i navelo Banku Engleske da se uključi kako bi sprečila širu ekonomsku krizu.

Ali to se možda neće pokazati tako jednostavno. Truss je odbacila pitanje da li treba da podnese ostavku, rekavši: „Apsolutno sam odlučna da prođem kroz ono što sam obećala.

Ali njena kratka, očajna konferencija za novinare verovatno neće uveriti njenu stranku da ona ima kontrolu.

Funta je pala za oko 1% nakon Trussove izjave na 1,119 dolara.

Hant je vladin veteran koji je bio bivši ministar inostranih poslova i zdravstveni sekretar. On se bezuspešno kandidovao da predvodi Konzervativnu stranku 2019. godine, ali je široko poštovan i može ponuditi stabilnost Truss dok ona nastoji da ojača svoju bazu.

Trus je bila pod jakim pritiskom da ukine neke od 43 milijarde funti (48 milijardi dolara) u nefinansiranim porezima koji su uznemirili finansijska tržišta i naveli Banku Engleske da se uključi kako bi sprečila širu ekonomsku krizu.

Visoki članovi Konzervativne stranke javno su savetovali vladu da preduzme akciju. Funta je u četvrtak porasla za čak 1,7% u odnosu na dolar, a tržišta obveznica su se stabilizovala usred očekivanja da će Trus revidirati plan ekonomskog rasta.

Truss, libertarijanac slobodnog tržišta, došla je na vlast prošlog meseca obećavajući da će smanjiti poreze kako bi podstakao rast. Ali njena sposobnost da ispuni tu obavezu je sada pod sumnjom.

Odustajanje od obećanja da će zaustaviti plan njenog prethodnika da poveća porez na korporacije sa 19% na 25% označava veliki odmak za Truss – priznanje da je tržište trebalo uveriti u fiskalnu disciplinu. Promena smanjuje račun za njen program za oko 18 milijardi funti godišnje.

Otprilike 25 milijardi funti smanjenja poreza ostaje nefinansirano.

Džejms Eti, investicioni direktor u kompaniji abrdn, opisao je vladin plan kao „zaokret u vezi sa njenom odlukom da ne preokrene svoju raskalašnu politiku smanjenja poreza.″ Glasine da će se to desiti smirile su tržišta, rekao je on.

„Sada postoji rizik da su investitori zaboravili da postoji znatno više problema od samo nepromišljenog i neblagovremenog fiskalnog ublažavanja za rešavanje“, rekao je on.

„Inflacija je na visokom nivou u više decenija, državno zaduživanje je ogromno, kao i deficit tekućeg računa. Tržište nekretnina će verovatno pretrpeti udar čekića zbog skoka hipotekarnih stopa, a rat u Ukrajini se nastavlja“, rekao je on.

„Možda smo kroz najgore nestabilnosti, ali bojim se da Ujedinjeno Kraljevstvo nije ni blizu van šume.

Konzervativni poslanici se muče oko toga da li da pokušaju da svrgnu svog drugog lidera ove godine. Trus je izabran prošlog meseca da zameni Borisa Džonsona, koji je proteran u julu.

Neki izveštaji sugerišu da visoki konzervativci planiraju da zamene Trus sa zajedničkom kartom Riši Sunak i Peni Mordaunt, njena dva najbliža rivala u letnjem takmičenju za vođstvo stranke, iako je nejasno kako bi se to moglo postići.