2033. bi trebalo da su sve zemlje Zapadnog Balkana priključene EU

2033. bi trebalo da su sve zemlje Zapadnog Balkana priključene EU

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je u Solunu na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji,prenosi RTCG.

Grčki premijer je rekao je da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrijednost Evropske unije“, rekao je Micotakis, prenijela je ANA.

Po završetku samita SEECP, kojem je predsjedavala Grčka, grčki premijer je pozvao Jugoistočnu Evropu da promoviše put mira i međunarodne zakonitosti, zajedničke bezbjednosti i prosperiteta.

To je, kako je rekao, osnova Solunske deklaracije, koja je jednoglasno usvojena. Deset lidera zemalja Jugoistočne Evrope i tri ministra spoljnih poslova podržali su deklaraciju Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), objavljenu nakon završetka samita SEECP u Solunu.

Podsjetimo juče je predsjednik Crne Milo Đukanović kazao da će Crna Gora kao sljedeća predsjedavajuća Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) nastaviti da potvrđuje svoju ulogu u regionu kao važnog činioca i nepokolebljivog promotera evropskih i euroatlantskih vrijednosti, aktera koji doprinosi stabilnosti regiona i učvršćivanju regionalnih veza. 

Đukanović je to kazao u svom govoru na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava u Solunu.