Sjeverna Karolina izveštava o mogućem zastrašivanju birača, pretnjama uoči međuizbora

Sjeverna Karolina izveštava o mogućem zastrašivanju birača, pretnjama uoči međuizbora

Zvaničnici Sjeverne Karoline registrovali su 14 slučajeva potencijalnog zastrašivanja ili mješanja u birače i izborne zvaničnike uoči američkih međuizbora u utorak, prema evidenciji dostavljenoj Rojtersu u petak.

Do navodnih incidenata dolazi kada su posmatrači javnog mnjenja, mnogi koje su regrutovali istaknute ličnosti i aktivisti Republikanske partije, rasplamsali uoči glasanja u utorak, što je trend koji je zabrinuo stručnjake i zvaničnike.

Mnogi aktivisti su prihvatili lažne teorije zavjere, koje je širio bivši predsednik Donald Tramp, koje smatraju da su izbori 2020. bili poremećeni prevarama i da su predstojeći izbori za Kongres na sličan način ranjivi.

Izveštaji o incidentima objavljeni Rojtersu u petak pokazuju da Državni izborni odbor Sjeverne Karoline prati osam slučajeva potencijalnog zastrašivanja birača, jedan potencijalnog mešanja birača i pet potencijalnog mešanja izbornih radnika tokom prevremenog glasanja. Navodni incidenti su rasprostranjeni u devet okruga i uključuju glavne gradske oblasti kao što je okrug Meklenburg, gde se nalazi Šarlot, kao i više ruralnih područja.

To nije jedina država u kojoj su zvaničnici izrazili zabrinutost. Arizona je krajem prošlog meseca zatražila od Ministarstva pravde da istraži slučaj mogućeg zastrašivanja birača, a tamošnji zvaničnici su od tada rekli da su primetili još nekoliko mogućih slučajeva zastrašivanja.

U nekoliko drugih država, agresivna taktika pregovaranja od strane republikanskih grupa izazvala je zabrinutost zbog zastrašivanja glasanja među izbornim zvaničnicima i advokatima za prava glasa.

Skoro 36 miliona Amerikanaca je do sada prevremeno glasalo, bilo lično ili putem pošte, prema podacima Američkog izbornog projekta.

Većina incidenata u Sjevernoj Karolini, koji su opisani samo uopšteno, uključivali su fotografisanje, snimanje ili vikanje na birače i zvaničnike, pokazuju izveštaji.

U okrugu Meklenburg, posmatrači su navodno prišli izbornim radnicima dok su se vraćali u vladinu kancelariju i fotografisali njihove registarske tablice. U jednom slučaju u okrugu Kolumbus na jugoistoku države, posmatrač je navodno pratio izbornog radnika u njegovom ili njenom automobilu.

Ketrin Horn, predsjednica izbornog odbora okruga Kolumbus, rekla je za Rojters da policija ispituje incident.

Okrug Harnet, sjeverno od Fajetvila, zabeležio je dva incidenta, jedan krajem oktobra u koji je učestvovao pojedinac koji je stajao izuzetno blizu birača, a drugi u petak sa pojedincima koji su snimali glasače, rekla je direktorka okruga za izbore Kler Džons.

„Državni odbor i njegovi partneri za sprovođenje zakona prate nekoliko izolovanih incidenata mogućeg uznemiravanja ili zastrašivanja birača ili biračkih radnika, kao i slučajeve agresivne kampanje van biračkih mesta“, Karen Brinson Bel, izvršna direktorka Državnog izbornog odbora Severne Karoline , navodi se u saopštenju.

„Mi ove incidente shvatamo veoma ozbiljno. Kada se dogode, radićemo sa našim partnerima za sprovođenje zakona na odgovarajućim odgovorima.“

Zvaničnici Sjeverne Karoline primetili su neobično agresivne posmatrače tokom primarnih izbora u maju u 16 ​​okruga.