Nasilje u Jerusalimu opterećuje izraelsku koalicionu vladu

Nasilje u Jerusalimu opterećuje izraelsku koalicionu vladu

Sukobi u Jerusalimu koji su podstakli tenzije tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana proširili su se na nedelju, izazvavši 18 hapšenja i dodatno opteretivši izraelsku koalicionu vladu.

Izraelska policija za nerede suočila se sa vatrometom koji je bacao Palestince u uličice ograđenog Starog grada nakon posjete Jevreja spornom svetom mijestu.

Nekoliko putnika u dva autobusa lakše je ranjeno kada su Palestinci koji su bacali kamenje razbili stakla na vozilima. I mala grupa jevrejskih vernika je napadnuta.

Nedeljni sukobi bili su manje nasilni od sukoba u imanju džamije Al-Aksa u Jerusalimu dva dana ranije, ali su bili dovoljni da navedu malu, ali ključnu arapsku stranku da preispita svoje članstvo u vladajućoj koaliciji izraelskog premijera Naftalija Beneta, koja više nema većinu u parlamenta.

Ujedinjena arapska lista – prva stranka iz sastava arapske manjine u zemlji koja čini 21 odsto koja se pridružila izraelskoj vladi – saopštila je da suspenduje članstvo u vladi zbog izraelskog postupanja sa nasiljem u Al-Aksi i da će razmotriti zvaničnu ostavku ako se stvari ne promene. Prenosi Rojters

Benetova koalicija kontroliše 60 od 120 mesta u parlamentu, uključujući četiri sa Ujedinjene arapske liste.

Neki politički komentatori rekli su da je ova najava simboličan gest da se skine pritisak sa stranačkih lidera tokom krize i da bi se moglo rešiti do ponovnog sastanka parlamenta sledećeg mjeseca.

Stari grad se nalazi u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. i koji Palestinci žele da postanu prestonica buduće države.

Tenzije oko Jerusalima izazvale su 11-dnevni rat prošlog maja između Izraela i islamističkih militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Benet je ovog mjeseca izgubio svoju kao žilet skupštinsku većinu nakon što je poslanik iz njegove nacionalističke stranke dao ostavku.

Ostavite odgovor