Evropski uvoz krzna, proizvodnja izlazi iz mode

Evropski uvoz krzna, proizvodnja izlazi iz mode

Vrijednost uvoza krznene odeće, dodataka i drugih predmeta u Evropsku uniju pala je za više od 60 odsto tokom protekle decenije, saopštila je u petak organizacija za zaštitu životinja Četiri šape, pozivajući se na zabranu farmi krzna.

„Industrija krzna je u slobodnom padu, zbog čega se danas još oštrije postavlja pitanje važnosti industrije zasnovane na okrutnosti prema životinjama“, rekao je Thomas Pietsch, šef odeljenja za divlje životinje u zabavi i tekstilu u Four Pavs.

U nastojanju da privuku mlađe kupce, koji su sve osetljiviji na etička i ekološka pitanja, modne marke su se obavezale da zabrane životinjsko krzno, uključujući Pradu (1913.F), Kering (PRTP.PA), Moncler (MONC.MI), Valentino i Versace.

Od 2011. do 2021. trgovinska vrijednost uvoza u EU pala je na 138,3 miliona dolara sa oko 363,6 miliona dolara, na osnovu baze podataka Ujedinjenih nacija Comtrade.

Ali za Marka Otena, glavnog izvršnog direktora Međunarodne federacije za krzno, brojke nisu bile tako „jednostavne“ kako ih je Four Pavs predstavila.

On je rekao da je ekonomsko usporavanje u Kini uticalo na prisustvo kineskih potrošača u Evropi, što je situacija kasnije pogoršana pandemijom koronavirusa.

„Osim toga, ove figure zanemaruju obrub krzna što je veliki deo trenutnog modnog trenda“, naveo je Oten.

Francuski luksuzni gigant LVMH (LVMH.PA), koji i dalje prodaje krzno, rekao je u aprilu da je u partnerstvu sa Imperial College London i Central Saint Martinsom na razvoju krznenih vlakana uzgojenih u laboratoriji.

Prema Four Pavs, krzno takođe predstavlja rizik po zdravlje, o čemu svedoče epidemije COVID-19 na farmama kuna koje su dovele do masovnog odstrela zaraženih životinja 2020. godine u Danskoj i Holandiji.

„Kraj je farmama krzna“, rekao je Pietsch. „Ova varvarska i zastarela trgovina nema mesta u našem društvu ili modernoj ekonomiji. Za to sada nema argumenata, Evropska komisija mora konačno da deluje.