Dva pilota Er Fransa suspendovana nakon tuče u kabini

Dva pilota Er Fransa suspendovana nakon tuče u kabini

Piloti Er Fransa (Air France) su pod istragom nakon fizičkog obračuna u kabini na letu Ženeva-Pariz u junu koja je navela francuske istražitelje da traže strože bezbjednosne protokole, saopštio je zvaničnik Er Fransa danas.

Let je nastavljen i avion je bezbjedno sleteo, a spor nije uticao na ostatak leta, rekao je zvaničnik, naglašavajući posvećenost avio-kompanije bezbednosti.

Francuski list La Tribjun objavio je da su se pilot i kopilot posvadjali ubrzo nakon poletanja i da su se uhvatili za okovratnike nakon što je jedan udario u drugog.

Intervenisala je kabinska posada, a jedan član posade je proveo let u kabini sa pilotima, navodi se u izvještaju.

Vijest o tuči pojavila se nakon što je francuska agencija za vazdušne istrage, BEA, objavila izvještaj u srijedu u kojem se navodi da nekim pilotima Er Fransa nedostaje rigoroznost u poštovanju procedura tokom bezbjednosnih incidenata.

BEA se fokusirala na curenje goriva na letu Er Fransa iz Brazavila za Pariz u decembru 2020. godine, kada su piloti promjenili rutu aviona, ali nisu prekinuli napajanje motora iz koga je curilo gorivo ili sleteli što je pre moguće, kao što zahtjeva procedura curenja.

Avion je bezbjedno sleteo u Čad, ali je u izveštaju BEA upozoreno da je motor mogao da se zapali.

Pominju se tri slična slučaja između 2017. i 2022. i navodi da neki piloti djeluju na osnovu sopstvene analize situacije umjesto bezbjednosnih protokola.

Er Frans je rekao da sprovodi reviziju bezbjednosti kao odgovor. Obećao je da će poštovati preporuke BEA, koje uključuju omogućavanje pilotima da kasnije prouče svoje letove i strože priručnike za obuku u pogledu pridržavanja procedure.