Cijene nafte pale za 4% sa strahom od recesije u fokusu

Cijene nafte pale za 4% sa strahom od recesije u fokusu

Cijene nafte su u petak pale na nivoe koji nisu viđeni od januara, pošto je dolarski indeks dostigao najjači nivo u dve decenije, a zbog straha od potražnje, budući da su rastuće kamatne stope rizikovale da odvedu veliku ekonomiju u recesiju.

Fjučersi na naftu Brent su oslabili 3,74 dolara, ili 4,13%, na 86,72 dolara po barelu do 13:13 GMT. Fjučersi američke sirove nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) takođe su smanjeni za 3,98 dolara, ili 4,77%, na 79,51 dolara po barelu.

Prvomesečni Brent i VTI ugovori pali su za 5,28% i 6,80% respektivno tokom protekle nedelje.

Globalne akcije su u petak pale na najniži nivo u dve godine, dok je dolarski indeks dostigao najviši nivo u poslednje dve decenije, stvarajući pritisak na naftu.

„Slabi evropski PMI, zabrinutost za rast kao rezultat agresivnog pooštravanja monetarne politike u SAD i Evropi opterećuju rizična sredstva. Cene nafte nisu imune na te zabrinutosti za rast“, ​​rekao je Đovani Staunovo, analitičar UBS.

Pad poslovne aktivnosti širom evrozone produbio se u septembru, pokazalo je istraživanje, sugerišući da se preti recesija jer potrošači obuzdavaju potrošnju kako bi se izborili sa krizom troškova života.

„Evropski pokazatelji kapitala završavaju sedmicu u negativnom smislu zbog straha da će povećanje kamatnih stopa gurnuti velike ekonomije u recesiju“, navodi PVM Oil Associates u napomeni.

Rusija je u petak pokrenula referendume sa ciljem anektiranja četiri okupirana regiona Ukrajine, što je Kijev nazvao nelegalnom lažiranjem za koju je rekao da uključuje pretnje stanovnicima ako ne glasaju.

Nakon što su Federalne rezerve SAD u sredu podigle kamatne stope za ogromnih 75 baznih poena, centralne banke širom sveta su sledile njihov primer sa sopstvenim povećanjem, povećavajući rizik od usporavanja privrede.

U međuvremenu, u Britaniji je funta pala na najniži nivo od 37 godina, a državne obveznice su propale nakon što je novi ministar finansija najavio istorijsko smanjenje poreza i ogromna povećanja zaduživanja.

Što se tiče snabdevanja naftom, napori za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. su zaustavljeni jer Teheran insistira na zatvaranju istraga UN-a, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, ublažavajući očekivanja o ponovnom oživljavanju iranskog izvoza sirove nafte.