Banka Engleske objavila kada će se kralj Čarls III pojaviti na novčanicama

Banka Engleske objavila kada će se kralj Čarls III pojaviti na novčanicama

Nove novčanice britanske funte sa likom kralja Velike Britanije Čarlsa III biće uvedene do kraja godine i biće u opticaju sredinom 2024. godine, navodi u saopštenju Banke Engleske, piše „Evropska istina“.

Portret novog kralja pojaviće se na postojećem dizajnu sve četiri polimerne novčanice (5, 10, 20 i 50 funti). Ovo će biti nastavak trenutne serije polimera i neće se vršiti dalje promene u dizajnu novčanica.

„U skladu sa uputstvima Kraljevskog doma da se minimizira ekološki i finansijski uticaj promene monarha, postojeće zalihe novčanica Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete Druge nastaviće da se izdaju“, navodi se u saopštenju.

Nove novčanice će se štampati samo da bi se zamenile istrošene beleške i da bi se zadovoljilo opšte povećanje potražnje za beleškama.

Aktuelne novčanice na kojima je prikazana kraljica Elizabeta II ostaće zakonsko sredstvo plaćanja i biće povučene iz opticaja tek kada se pohabaju ili oštete.

Ranije je objavljeno da će Banka Engleske postepeno izdavati kovanice i novčanice sa prikazom kralja Čarlsa III i da bi to moglo koštati oko 350 miliona funti.