Sin heroja Aušvica traži milione za očevo pogubljenje 1948

Sin heroja Aušvica traži milione za očevo pogubljenje 1948

Sin heroja logora smrti u Aušvicu iz Drugog svijetskog rata Vitolda Pileckog traži milionsku nadoknadu od poljske vlade za posleratno hapšenje njegovog oca i pogubljenje 1948. godine od strane tadašnjih komunističkih vlasti u zemlji.

Slučaj je otvoren u četvrtak pred sudom u Varšavi, a sledeća sednica zakazana je za januar. Andrzej Pilecki, star 90 godina, tvrdi da bi 26 miliona zlota (5,7 miliona dolara) kompenzacija pripadala njegovom ocu prema poljskom zakonu koji ispravlja nepravde iz komunističkog doba.

Njegov otac, konjički kapetan Vitold Pilecki, pripadnik poljskog otpora, dobrovoljno se javio 1940. da bi ga nacistički Nemci uhvatili i zadržali u Aušvicu kako bi tamo organizovao otpor i prikupio dokaze o nemačkim zverstvima. Pobegao je 1943. i napisao izveštaj koji je bio prvi direktni izveštaj iz Aušvica koji je stavljen na raspolaganje Saveznicima.

Posle rata su ga vlasti koje je imenovala Moskva uhapsile, mučile i pogubili pod optužbom da je špijunirao za poljsku vladu u egzilu u Londonu. Njegovi ostaci nisu pronađeni.

1990. godine, poljska demokratska vlada isplatila je Pileckovoj udovici i dvoje dece nadoknadu za materijalnu podršku koju su izgubili zbog njegovog pogubljenja.