Policija u Laosu zaplijenila tablete meta u jednom od najvećih hapšenja

Vlasti u Laosu izvršile su treću najveću zaplenu metamfetamina ikada, zaplenivši 33 miliona tableta zajedno sa 500 kilograma (1.100 funti) kristalnog metamfetamina, saopštio je u subotu zvaničnik agencije UN za borbu protiv kriminala.

Do ogromnog bista došlo je nakon što je 200.000 tableta pronađeno u petak uveče u kamionu koji je zaustavljen na kontrolnom punktu u severozapadnoj provinciji Bokeo, rekao je Džeremi Daglas, regionalni predstavnik Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal. Ta akcija je razotkrila grupu trgovaca ljudima i njene planove, što je dovelo do daleko veće zaplene nakon ispitivanja vozača.

Daglas je istakao da je kamion zaustavljen u blizini kazina Kings Roman, koji se nalazi u posebnoj ekonomskoj zoni Laosa koja funkcioniše praktično autonomno od nacionalnog zakona. Takve zone se nalaze u susednim zemljama Laosu, Mjanmaru i Kambodži, od kojih sve imaju labavo sprovođenje zakona i bore se sa organizovanim kriminalom.

Najveća zaplena droge u Laosu — takođe jedna od najvećih u Aziji — bila je u oktobru prošle godine kada je policija u istoj provinciji Bokeo zaplenila više od 55,6 miliona tableta meta u jednom napadu, zajedno sa oko 1.500 kilograma (3.300 funti) kristalnog meta, prema izveštajima laoskih medija.

Druga najveća zaplena u zemlji, 36,5 miliona tableta meta, dogodila se u januaru, takođe u Bokeu.

Kancelarija UN za droge i kriminal upozorila je u majskom izveštaju da proizvodnja i trgovina sintetičkim drogama kao što je metamfetamin raste u regionu. Rečeno je da je broj tableta meta zaplenjenih u istočnoj i jugoistočnoj Aziji po prvi put prošle godine premašio milijardu.

1,008 milijardi tableta bilo je sedam puta više od količine zaplenjene 10 godina ranije, saopštila je agencija, upozoravajući da povećana proizvodnja čini lek jeftinijim i dostupnijim, stvarajući veći rizik za ljude i njihove zajednice.

Metamfetamin je lako napraviti i istisnuo je opijum i njegov derivat heroin kako bi postao dominantna ilegalna droga u jugoistočnoj Aziji kako za upotrebu tako i za izvoz.

Oblast Zlatnog trougla, gde se susreću granice Mjanmara – glavnog proizvođača metamfetamina – Laosa i Tajlanda, je istorijski bila glavna proizvodna oblast za opijum i bila je domaćin mnogim laboratorijama koje su ga pretvarale u heroin.

Decenije političke nestabilnosti učinile su pogranične regione Mjanmara u velikoj meri bezakonim, da bi ih proizvođači i trgovci drogom iskorišćavali. Bokeo se graniči sa Mjanmarom i Tajlandom, a kroz njega protiče reka Mekong, što ga čini raskršću za trgovinu drogom.