Američke vojne akademije doživljavaju porast seksualnih napada

Američke vojne akademije doživljavaju porast seksualnih napada

Izvještaji o seksualnom napadu na američkim vojnim akademijama značajno su skočili tokom školske 2021-22. godine, otkrio je u petak Asošiejted pres, pozivajući se na izveštaj zasnovan na nalazima anonimne ankete.

Istraživanje je pokazalo povećanje od 18 odsto seksualnih napada koje su studenti prijavili u poređenju sa prethodnom godinom, prema izveštaju Pentagona do kojeg je došao AP, pri čemu je jedna od pet studentica rekla da je doživela neželjeni seksualni kontakt.

Povećanje je uglavnom uzrokovano Američkom mornaričkom akademijom, gde su se izveštaji o napadima skoro udvostručili u 2022. sa 61 slučajem, u poređenju sa 33 slučaja prethodne godine.

„Nejasno je da li je postepeno ukidanje ograničenja vezanih za Covid-19 doprinelo povećanju“, rekao je AP, napominjući da je pomorska škola „direktno pored barova u centru Anapolisa, Merilend“.

Izveštaj je takođe naveo da su ispitanici naveli alkohol kao ključni faktor u više od polovine napada i preporučili dodatne politike o pijenju učenika.

Vazduhoplovna akademija u Koloradu prijavila je 52 slučaja, isto kao i prethodne godine, dok je američka vojna akademija u Vest Pointu u Njujorku prijavila 42, što je manje sa 46 i predstavlja jedino smanjenje.

Pentagon sprovodi ankete anonimno kako bi dobio „tačniji prikaz“ problema, s obzirom na to da je seksualni napad nedovoljno prijavljen zločin, navodi AP.

Podaci su takođe uključivali slučajeve kada su civili, pripadnici aktivnih trupa i učenici pripremnih škola prijavili da ih je napao učenik na akademijama. Studija je takođe podstakla studente da prijave neželjeni seksualni kontakt pre početka studija, a 16 je reklo da se njihov napad dogodio pre upisa.

„Sve zajedno, ukupan broj prijavljenih napada sa bilo kojom vezom sa studentom bio je 206 — oko 28 odsto više od prošlogodišnjih 161“, navodi AP.

2021. godine, ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je borba protiv seksualnog zlostavljanja u američkim oružanim snagama jedan od njegovih „glavnih prioriteta“. Izveštaji o napadima su opali te godine usred skraćenih školskih rokova zbog pandemije Covid-19.

Najnovija statistika dolazi nakon izveštaja o seksualnom napadu u Američkoj trgovačkoj pomorskoj akademiji ranije ovog meseca. Prema izveštaju CNN-a u sredu, „kultura straha“ u školi učinila je da žrtve nerado prijave svoje napadače i pokrenu istragu.