U Britaniji prikazani prvi novčići sa portretom kralja Čarlsa

U Britaniji prikazani prvi novčići sa portretom kralja Čarlsa

Kraljevska kovnica novca predstavila je novi dizajn kovanice od 50 penija sa prikazom kralja Čarlsa III, koja će biti puštena u opticaj pre kraja godine, prenosi Gardijan, kako piše „Evropska istina”.

U međuvremenu, specijalna komemorativna serija kovanica posvećena kraljici Elizabeti II biće puštena u prodaju u ponedeljak u 9 sati. Čarlsov portret će se pojaviti na novčiću od 5 funti i 50 penija posvećenom kraljici.

Nikola Hauel, glavni komercijalni direktor Kraljevske kovnice, rekla je: „Očekujemo da kupci počnu da dobijaju prigodne kovanice od oktobra, a zatim očekujemo da će prigodni novčić od 50 penija biti u opticaju verovatno od decembra.

Portret kralja na novčiću, koji je dobio Čarlsovo lično odobrenje, kreirao je vajar Martin Dženings, saopštila je Kovnica novca. Po predanju, portret kralja biće okrenut ulevo, u suprotnom smeru od kraljice Elizabete Druge.

Kris Barker, iz Kraljevske kovnice, rekao je: „Čarls je sledio opštu tradiciju koja je postojala u britanskom kovanom novcu još od Čarlsa II, kada je monarh okrenut od svog prethodnika.

Dizajn će početi da se pojavljuje na opticajnim i prigodnim kovanicama proizvedenim u narednim mesecima.

Kraljevska kovnica, sa sedištem u Llantrisantu, u južnom Velsu, predstavlja kraljevsku porodicu na kovanicama više od 1100 godina, dokumentujući svakog monarha od Alfreda Velikog.

En Džesop, izvršna direktorka kovnice, rekla je: „Kraljevskoj kovnici je povereno da kuje novčiće sa monarhom više od 1.100 godina i mi smo ponosni što nastavljamo ovu tradiciju pod vladavinom kralja Čarlsa III.

Kako je saopšteno, nove novčanice britanskih funti sa likom kralja Velike Britanije Čarlsa III biće predstavljene pre kraja godine i ući će u opticaj sredinom 2024. godine.