Uganda kaže da je njen prvi satelit lansiran u orbitu

Uganda kaže da je njen prvi satelit lansiran u orbitu

Prvi satelit Ugande uspješno je lansiran u orbitu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) i zemaljski kontrolori te istočnoafričke nacije bili su u kontaktu sa uređajem, saopštila je vlada u petak.

NASA je 7. novembra raketirala svemirsku letelicu PearlAfricaSat-1 na ISS, zajedno sa ZimSat-1 iz Zimbabvea, a zvaničnici su rekli da će pomoći Ugandi da prati vremenske prilike i katastrofe, mapira svoje rudno bogatstvo i generiše druge ključne podatke.

„Danas, petak, 2. decembra 2022. u 1045 EAT, prvi satelit Ugande PearlAfricaSat-1 raspoređen je u orbitu sa Međunarodne svemirske stanice“, rekla je Monika Musenero Musanza, ministarka nauke, tehnologije i inovacija u saopštenju.

Ona je rekla da je zemaljska stanica Ugande, koja se nalazi u okrugu Mukono, oko 25 kilometara (15 milja) istočno od glavnog grada Kampale, sada „u komunikaciji sa našim satelitom“.

Satelit su razvila tri inženjera iz Ugande u Japanu, uz tehničku pomoć japanskog Kjušu instituta za tehnologiju.

Predsednik Joveri Museveni rekao je da želi da razvije tehnološke kapacitete zemlje da se nosi sa izazovima u sektorima kao što su poljoprivreda, bezbjednost i upravljanje prirodnim resursima.

Kritičari kažu da je satelitski program isprazni projekat za zemlju koja se još uvek bori sa problemima kao što su loš transport i zdravstvena infrastruktura.