Uvoz ruskog uglja u Kinu u julu dostigao je 5-godišnji maksimum

Uvoz ruskog uglja u Kinu u julu dostigao je 5-godišnji maksimum

Kineski uvoz uglja iz Rusije skočio je 14 odsto u julu u odnosu na prethodnu godinu na najviši nivo u najmanje pet godina, pošto je Kina kupovala ugalj s popustom, dok su zapadne zemlje izbegavale ruske terete zbog invazije na Ukrajinu.

Kina je prošlog meseca iz Rusije donela 7,42 miliona tona uglja, pokazali su u subotu podaci Generalne uprave carina. To je bila najveća mjesečna cifra od kada je uporediva statistika počela 2017. godine, sa 6,12 miliona tona u junu i 6,49 miliona tona u julu 2021.

Zapadne zemlje su izbegavale terete iz Rusije uoči zabrane Evropske unije ruskog uglja koja je stupila na snagu 11. avgusta, sa ciljem da smanji prihode Kremlja od energenata zbog njegove februarske invazije.

Zabrana je primorala Rusiju da cilja kupce kao što su Kina i Indija i prodaje sa velikim popustom.

Ruski termalni ugalj sa toplotnom vrednošću od 5.500 kilokalorija (kcal) trgovao se oko 150 dolara po toni na bazi cijene i vozarine krajem jula, dok je ugalj istog kvaliteta u australskoj luci Njukasl procijenjen na više od 210 dolara po toni. Free-on-board (FOB) osnova.

Neki kineski trgovci očekuju da će više ruskog uglja stići u Kinu u četvrtom tromesečju kada komunalne kompanije u sjevernoj Kini prave zalihe za zimsku grejnu sezonu.

Julske pošiljke indonežanskog uglja, uglavnom jeftinog, nekvalitetnog termalnog uglja sa toplotnom vrednošću ispod 3.800 kcal, iznosile su 11,7 miliona tona. To je bilo 22% više u odnosu na jun, ali 40% manje nego godinu dana ranije. Kina je smanjila ukupan uvoz uglja u poslednjih nekoliko mjeseci zbog porasta domaće proizvodnje.

Elektrane u južnoj Kini povećale su tendere za kupovinu indonežanskog uglja u avgustu jer je jeftiniji od domaćeg uglja, dok je potražnja za proizvodnjom električne energije na ugalj podstaknuta rekordnim toplotnim talasom.

Indonežanski termalni ugalj sa toplotnom vrednošću od 3.800 kcal je prošle nedjelje promenio cijenu od oko 78 dolara po toni na bazi FOB-a, što bi i dalje bilo ispod oko 690 juana (101 dolar) za lokalni ugalj kada se uzmu u obzir troškovi isporuke.

Podaci kineske carine pokazali su nultu pošiljku uglja iz Australije u julu.