U Francuskoj uhvaćena banda pljačkaša čiji se vođa maskirao noseći različite perike

U Francuskoj uhvaćena banda pljačkaša čiji se vođa maskirao noseći različite perike

Policija u Marseju u Francuskoj traži da identifikuje više od 100 putnika u vozu prve klase čiji je prtljag ukrala banda koju je predvodio kolovođa koji se prerušava perikama, prenosi Gardijan.

Istraga je počela izjavom žene koja je početkom godine prijavila nestanak torbe sa nakitom vrednim 50.000 evra dok je putovala vozom. Nekoliko mjeseci kasnije, policajci su pronašli tri lopova od 40-50 godina koji su redovno pljačkali putnike iz vagona prve klase u brzim vozovima.

Pljačka se odvijala po približno istoj šemi. Muškarci su kupili karte za isti voz, ali sa različitim rutama. Jedan od njih bi stavio perike i žensku odeću i seo pored potencijalnih žrtava, nakon čega bi njegovi saučesnici bez izazivanja sumnje uzimali torbice i prtljag bez nadzora i silazili na sledećoj stanici.

U malom stanu u blizini železničke stanice Saint-Charles u Marseju, policija je pronašla gomilu ukradenih stvari, uključujući 150 komada prtljaga, 170 novčanika, stotine pari naočara za sunce, nalivpera, opremu za kameru, gadžete i skupe cipele, kao i 137.000 evra u malim novčanicama. Prema njihovim rečima, bili su iznenađeni što je toliko ukradenih stvari uskladišteno na jednom mjestu.

Policija veruje da je najmanje 170 ljudi – kako iz Francuske, tako i iz inostranstva – stradalo od pljačkaša. Sada je krenula u potragu za vlasnicima ukradene imovine. Jedna žrtva je već pronađena u San Francisku. Njegov sat od 70.000 evra ukraden je na putu za filmski festival u Kanu 2019.

Privedeni muškarci su optuženi za razbojništvo. Ako budu proglašeni krivima, preti im kazna do sedam godina zatvora.