Arheolozi otkrili 40 objekata iz skitskog perioda i nastamba bronzanog doba u Poltavskoj oblasti

Arheolozi otkrili 40 objekata iz skitskog perioda i nastamba bronzanog doba u Poltavskoj oblasti

„Tokom velikih spasilačkih arheoloških radova u naselju Kotelva II istražena je površina od preko 360 kvadratnih metara i otkriveno je 40 arheoloških objekata (jame za žito i smeće, razne privredne građevine). Nije pronađen nijedan stan. uništena tokom razvoja kamenoloma koji je radio na ovom području proteklih godina“, rekao je dopisniku Ukrinforma Ihor Korost, direktor rezervata.

Među otkrivenim predmetima nalazili su se točkovi i fragmenti lokalne skitske keramike. Arheolozi su takođe pronašli impresivan broj vrhova strela.

„Većina arheološkog materijala datira iz skitskog perioda, sa hronološkim granicama kraja VI – prve polovine 5. veka pre nove ere. Zanimljivo je da su u iskopinama (proizvodni centri) pronađeni fragmenti antičke keramike. – Klazomenaj, Hios, Tasos, Abderus). Bilo je i nekoliko fragmenata grčkog posuđa (iz Atike i Olbije)“, rekao je načelnik Istorijsko-kulturnog rezervata „Bilsk“.

On je dodao da je upravo zahvaljujući sprovedenim istraživanjima bilo moguće skrenuti pažnju na očuvanje ovog naselja. Iskopavanje peska u kamenolomu je obustavljeno, a lokalitet je stavljen na Listu novootkrivenih lokaliteta kulturnog nasleđa.

Tokom iskopavanja na drugom lokalitetu (naselje Stari Karjer) na zemljištu Kotelva, arheolozi su, između ostalog, otkrili i istražili stan iz kasnog bronzanog doba.

„Zamislite samo, star je više od 3.300 godina! Njegove dimenzije su otprilike 8 × 8 m. Značajna količina keramike i vrtača ukrašena raznim ornamentima okrenutim je dragocena. Dalja istraživanja lokaliteta će omogućiti da se utvrdi njegov tačnu starost, utvrditi faze razvoja i karakteristike naselja“, naglasio je Korost.

Većina istoričara povezuje skitsko naselje u blizini sela Bilsk sa naseljem Gelon, koje je opisao starogrčki istoričar Herodot. Arheološka istraživanja lokaliteta pokrenuo je Vasil Horodcov 1906. godine.