Rešenje za otpadne vode koje završe u Morači, u planu da se realizuje do 2035.

Rešenje za otpadne vode koje završe u Morači, u planu da se realizuje do 2035.

Svakodnevno izlivanje otpadnih voda u Moraču glavni je razlog lošeg kvaliteta vode u rijeci – a samim tim postavlja se pitanje kakav je kvalitet ribe koja se ulovi u Morači, ukazali su sagovornici Radio Televizije Crne Gore (RTCG) ističući da je situacija alarmanta, a da rješenje nije bi blizu.

– Svakodnevno u moraču imamo izlivanje otpadih voda, oko 50 posto otpadnih voda završi u rijeci – kazao je za Televiziju Crne Gore direktor Vodovoda i kanalizacije Filip Makrid.Ove godine smo radili na potezu od ponara tri serije i ni u jednoj seriji nije bio zadovoljavajući.

Znači da se voda ne može upotrebljavati ni za kupanje ni bilo kakve druge upotrebe posebno u ovom dijelu 4,5 km od kolektora – saopštila je Nevenka Tomić iz Odsjeka za kvalitet voda ZHMS.

Da je ulov iz Morače rizično konzumirati upozoravaju upravo oni koji kontrolišu kvalitet vode.

– Riba se kreće to je ista riba koja je i gore i dolje i ona se kreće i što se mene tiče ja je ne bih konzumirala da znam da je iz Morače jer očevidac sam kakve su te vode – dodaje Tomić.

Prema njenim riječima, ni u nekim djelovima Skadarskog jezera, zbog ulivanja Morače, voda nije zadovoljavajućeg kvaliteta.

– Samo u tom toku kuda ona teče zavisi od nivoa i temperature osjeća se uticaj i oko vranjine i u tom plićem dijelu – kazala je Tomić.Iako je situacija alarmanta, rješenje nije blizu.Naš plan je da do 2035. godine sve aglomeracije kojih ima 37 budu opremljene sistemima za tretman otpadnih voda i to će Crna Gora postići radi toga što je jako puno radila i jako puno radi – saopštila je Snežana Didanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.