Obezbedjeni udzbenici za osnovce i ove godine

Obezbedjeni udzbenici za osnovce i ove godine

Ministarstvo prosvjete Crne Gore je i ove godine obezbijedilo  besplatne udžbenike za sve učenike javnih ustanova osnovnog obrazovanja,prenosi AntenaM.

Kako su naveli, štampanje besplatnih udžbenika je u toku i do kraja jula će biti završeno, dok će prva isporuka u škole stići početkom avgusta.

Ministarstvo je juče uputilo dopis svim osnovnim školama da obave pripremne  aktivnosti i koordiniraju besplatnu podjelu udžbenika.  Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici javnih ustanova osnovnog obrazovanja.

Kapitalnim budžetom za 2022. za ovu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od 2 miliona i 477 hiljada eura.  S obzirom da je cijena papira na svjetskom tržištu u porastu, pretpostavljamo da će u tu svrhu biti potrebno izdvojiti još sredstava, koje ćemo na vrijeme i obezbijediti, saopštili su oni.

„Podaci o učenicima koji su upisali prvi razred i onih koji će sledeće školske godine pohađati od II do IX razreda, dostavljaju se Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva početkom jula, a isporuka udžbenika će se vršiti čim ih škole kompletiraju u MEIS-u( Informacioni sistem obrazovanja Crne Gore). Prema podacima iz MEIS-a, podjela udžbenika za učenike prijavljene do 5.jula biće realizovana:

-za I, II i III razred od 8. avgusta 2022. god;

-za IV, V i VI razred od 15. avgusta;

-za VII, VIII i IX razred od 22. avgusta ove godine.

Za isporuku kompleta udžbenika prema naknadnoj porudžbenici za djecu koja su se naknadno upisala u I razred ili su došla iz inostranstva i upisala razred u Crnoj Gori, škole se ne obraćaju ZUNS-u već Ministarstvu prosvjete,  te će za njih udžbenici stići krajem avgusta ili početkom septembra“, naveli su iz Ministarstva i zaključili:

„Dopunska  isporuka udžbenika drugog stranog jezika prema podacima MEIS-a će biti realizovana u oktobru 2022., kada škole unesu konačne podatke o drugom stranom jeziku.“