Mask najavljuje velika otpuštanja u Tesli

Mask najavljuje velika otpuštanja u Tesli

Izvršni direktor kompanije upozorio je da je recesija u SAD „vjerovatna“

Tesla će smanjiti 10 odsto svoje plaćene radne snage u naredna tri mjeseca, izjavio je u utorak izvršni direktor Elon Musk. Govoreći na Katarskom ekonomskom forumu koji je organizovao Blumberg, on je takođe upozorio da je recesija u SAD verovatna.

„Recesija je u nekom trenutku neizbežna, a da li je recesija u bliskoj budućnosti, to je vjerovatnije nego ne“, rekao je šef proizvođača električnih automobila.

Tesla Factory

Musk je ranije ovog mjeseca rekao da ima „super loš osećaj“ o ekonomiji. Tada je prvi put objavljeno da je planirao da smanji radna mjesta, jer je verovao da kompanija ima previše zaposlenih.

Prema izveštaju autofokusirane novinske veb stranice Electrek, smanjenja bi se odnosila samo na zaposlene na platu, a ne na radnike po satu. U e-poruci osoblju kompanije koju je citirao Electrek, Musk je rekao da se otpuštanja „neće odnositi na bilo koga da pravi automobile, baterije ili instalira solarnu energiju“.

Direktor Tesle je takođe rekao da rad na daljinu „više nije prihvatljiv“ i zahtevao da zaposleni budu u kancelariji najmanje 40 sati nedeljno. „Ako se ne pojavite, pretpostavićemo da ste dali ostavku“, rekao je on.

Krajem 2021. godine, otprilike 100.000 ljudi je bilo zaposleno u Tesli i njenim podružnicama, prema godišnjoj prijavi kompanije američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti.