Zemlje Sjevernog mora planiraju ogromnu ekspanziju energije vjetra do 2050. godine

Zemlje Sjevernog mora planiraju ogromnu ekspanziju energije vjetra do 2050. godine

Devet zemalja koje se graniče sa Sjevernim morem objavilo je u ponedeljak planove za masovno povećanje energije vjetra na moru u narednim decenijama kao deo napora za borbu protiv klimatskih promjena i nezavisnost od uvoza fosilnih goriva, posebno iz Rusije.

Njemački zvaničnici rekli su da članovi Energetske saradnje Sjevernih mora imaju za cilj da prošire proizvodnju energije vjetra u regionu na 76 gigavata do 2030. godine.

Sledeći ciljevi su 193 gigavata energije vetra u Severnom moru do 2040. i 260 gigavata do sredine veka. Nemačko ministarstvo ekonomije i energetike saopštilo je da je trenutni proizvodni kapacitet u regionu manji od 20 gigavata.

Zemlje koje su pristale na te ciljeve su Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Irska, Luksemburg, Holandija, Norveška i Švedska. Ujedinjeno Kraljevstvo, čija je teritorija okružena Severnim morem i koja ima značajne sopstvene planove za vetar na moru, nije članica grupe otkako je napustila Evropsku uniju u januaru 2020.

Prošlog mjeseca, sedam evropskih zemalja koje se graniče sa susednim Baltičkim morem obavezalo se da će sedmostruko povećati proizvodnju energije vjetra na moru do 2030. godine.