Koncertom „Daleke Obale“ u Tivtu počinje Windfest 2023

Koncertom „Daleke Obale“ u Tivtu počinje Windfest 2023

Bogatim programom koji će krunisati prvi nastup splitskog benda Daleka Obala u Crnoj Gori, u petak, 28.aprila, u Tivtu počinje drugo izdanje Festivala vjetra , sportsko-kulturno-edukativne manifestacije u organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin, posvećene promociji održivog razvoja Tivta i Boke Kotorske kao kulturne i nautičke destinacije.

Festival vjetra 2023 će u petak, 28.aprila u 19.30, na gradskoj rivi Pine, svečano otvoriti Ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore, Vasilije Lalošević.

Program počinje nastupom omladinskog ansambla Kulturno-umjetničkog društva Boka iz Tivta, koji će se predstaviti sa Igrama iz Boke. Uslijediće koncert Klape Jadran, kojoj će se pridružiti i nacionalno popularni tivatski Ansambl Toć. Nakon izvođenja zajedničkih numera, Toć će nas logično odvesti do „Daleke obale,“ čiji su stihovi i note obilježili decenije fešti za nama. Na Pinama imaju zadatak da unesu morsku energiju, s kojom će Tivat uz dobre vjetrove plesati tokom pet vikenda, od 28.aprila do 28.maja.

“Velika nam je radost što ćemo prvi put doć u Crnu Goru na lijepo crnogorsko primorje, u Tivat na Wind Fest i zajedno sa vama zapjevati lijepe pjesme o moru. A gdje ćeš ljepše nego pored mora u Tivtu,” poručio je uoči prvog dolaska benda u Crnu Goru basist benda osnovanog davne 1985.godine, Boris Hrepić Hrepa.

Daleka Obala podržana lokalnim snagama samo je početak bogatog zabavnog programa Wind Fest-a 2023, sportsko-multimedijalne manifestacije posvećene moru i morskom ritmu života, sa fokusom na promociju principa održivog razvoja. Organizator je Sekcija krstaškog jedrenja Jedriličarskog kluba Delfin, a cijela manifestacija je osmišljena oko njihove tradicionalne Tivatske regate krstaša UNA Montenegro Cup, koja će 30.aprila biti održana po 18.put.

“Baštinimo spektakularnu prirodu, izuzetno materijalno i nematerijalno kulturno nasljeđe kao potencijale, koje zajedničkim snagama možemo učiniti osnovom održivog razvoja Boke,” poručuju organizatori i pozivaju na čak 35 sportskih, edukativnih, zabavnih i kulturnih programa , koji će se tokom pet vikenda odviti na deset lokacija u Tivtu uz preko 200 učesnika. Podijeljan po segmentima i vikendima, kompletan program je dostupan na web sajtu festivala- windfest.me .

Uz Opštinu Tivat, Turističku organizaciju Tivat, sve lokalne ustanove i preduzeća, organizaciju festivala ove godine je podržalo preko 50 partnera iz privatnog sektora, a značaj i potencijal Wind Fest-a za očuvanje i promociju lokalne kulture života od prvog izdanja prepoznaju i dvije međunarodne fondacije- Frances&Richard Gadbois I William Gillespie Sailing Fondation, kao glavni pokrovitelji oba festivalska izdanja.

U cilju promocije principa održivog razvoja, organizatori su se potrudili da pored zabave i sportskih nadmetanja, te brojnih i raznovrsnih kulturnih sadržaja, osmisle i izuzetno kvalitetan edukativni program, što je rezultat saradnje sa lokalnim institucijama kulture, međunarodnim ekspertima, ali i Univerzitetom Crne Gore, odnosno Pomorskim fakultetom i Institutom za biologiju mora iz Kotora.

Tivćani i gosti će uživati u koncertima klasične muzike, pozorišnim predstavama, izložbama, predstavljanju knjiga, predavanjima, sportskim nadmetanjima, nastupima lokalnih bendova, naučnim konferecnijama, festivalu etnografskog filma, projekcijama filmskih klasika.

Kao što počinje, tako i završava- festival će biti zatvoren posljednjeg vikenda u maju bogatim zabavnim programom, koji će biti organizovan na Ponti Seljanova. Kroz dvije večeri, 27. i 28.maja, očekuju nas koncerti Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat, Mjesne muzike Đenović, ali i velikih muzičkih zvijezda- bendova Hornsman Coyote, Who See, Autogeni trening, te regionalno ultra popularnog Nikole Vranjkovića.