Više od 500 migranata stiglo je u Italiju dok pristaju spasilački brodovi

Više od 500 migranata stiglo je u Italiju dok pristaju spasilački brodovi

Italija, koja je obećala čvrst stav po pitanju imigracije, primila je u nedjelju više od 500 migranata pošto je dva humanitarna spasilačka broda bila dozvoljena da pristanu u lukama na jugu zemlje posle nekoliko dana na moru u loše vreme.

Brod Geo Barents, kojim upravlja dobrotvorna organizacija Lekari bez granica (MSF) i koji je imao 248 migranata, stigao je u Salerno u jugozapadnom regionu Kampanije, saopštio je MSF.

Na drugom kraju zemlje, Humaniti 1, još jedan spasilački brod kojim upravlja dobrotvorna organizacija SOS Humaniti, pristao je u lučkom gradu Bariju nakon što su italijanske vlasti pristale da mu daju dozvolu.

Putovanje je bilo veoma teško i brod se suočio sa talasima od tri metra i jakim vetrovima, saopštio je SOS Humaniti u tvitu, potvrđujući da je stigao sa 261 migrantom na brodu.

Kako odgovoriti na zahtjeve za pomoć dobrotvornih brodova koji pokupe migrante na Mediteranu je izazov za novu italijansku desničarsku vladu koju predvodi premijer Giorgia Meloni.

Tenzije su se rasplamsale sa susedom Francuskom prošlog meseca nakon što su Francuzi uzeli čamac koji je Italija odbila.

Izvori iz italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da je odluka da se ova dva broda dozvoli da pristanu zasnovana na lošim vremenskim uslovima i rizicima sa kojima se suočavaju oni koji su na brodu, a ne da predstavlja promenu politike.

Optužuje se dobrotvorne brodove da olakšavaju ekonomskim migrantima da stignu do Italije i da igraju na ruku trgovcima ljudima.

Ministarstvo radi na novim propisima za zaštitu granica Italije i zaustavljanje krijumčara ljudi, rekli su izvori.

14-godišnji dečak, koji je putovao sam, prebačen je sa Geo Barentsa na Siciliju nakon što je pretrpeo akutne bolove u stomaku, saopštili su u petak MSF.

U srijedu je na istom brodu rođena beba koja je kasnije sa majkom i troje braće i sestara odletela u Italiju.