Sunak i Makron će se dogovoriti o zajedničkom razvoju visokopreciznog oružja za zaštitu od prijetnje Ruske Federacije

Sunak i Makron će se dogovoriti o zajedničkom razvoju visokopreciznog oružja za zaštitu od prijetnje Ruske Federacije

Očekuje se da će britanski premijer Riči Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron na sastanku u Parizu u petak dogovoriti saradnju na razvoju preciznog udarnog oružja za suprotstavljanje ruskoj pretnji.

Ovo je saopšteno u Dauning stritu, piše „Evropska istina“.

„Očekuje se da se u okviru razgovora premijer i predsednik Makron dogovore o daljem jačanju britansko-francuske vojne interoperabilnosti i industrijske saradnje, uključujući zajednički razvoj preciznog udarnog oružja sledeće generacije – vrste oružja dugog dometa koje NATO ima. treba zaštititi od rastuće pretnje iz Rusije“, navodi se u poruci.

Očekuje se da će se Sunak i Makron dogovoriti i o daljoj koordinaciji isporuke oružja Ukrajini i obuci ukrajinskih marinaca. Od prošlog leta, Velika Britanija je već obučila 11.000 ukrajinskih vojnika, a nedavno je proširila obuku i na ukrajinske pilote.

Sunak i Makron će takođe razgovarati o ulozi koju članice NATO-a mogu da imaju u obezbeđivanju bezbednosnih garancija Ukrajini koje su joj potrebne za odbranu na duži rok.

Ranije je objavljeno da se na pregovorima u Parizu Sunak nada okončanju višegodišnjih tenzija između Britanije i Francuske po pitanjima koja se kreću od migracije do ribolova.