SDT podiglo je optužnicu protiv Vesne i Miloša Medenice

SDT podiglo je optužnicu protiv Vesne i Miloša Medenice

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da je kao pripadnik kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica koristeći položaj uticala na ishod pojedinih odluka u postupku revizije pred Vrhovnim sudom, saopštio je portparol SDT-a Vukas Radonjić, prenosi Pobjeda.

Pored Vesne i Miloša Medenice na optužnici su Darko Lalović, Vasilije Petrović, Bojan i Mark Popović, Milica Vlahović Milosavljević, Marko Vučinić, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Marjan Bevenja, Stevo Karanikić i Goran Jovanović kao i kompanija „Kopad Company“ DOO Nikšić.

Oni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.Miloš Medenica se tereti da je 2019. godine, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

U optužnici je predloženo i da se okrivljenima Medenica Milošu, Medenica Vesni, Vučinić Marku i Bevenja Marjanu produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

– Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenih i načelo sudske nezavisnosti – kazao je Radonjić.