HPV vakcine bezbjedne – Joksimović

HPV vakcine bezbjedne – Joksimović

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović poručio je da je HPV izuzetno bezbjedna, gdje se ozbiljne neželjene reakcije javljaju toliko rijetko da ni u jednom momentu ne mogu da dovedu upitnost sprovođenja vakcijacije.

Današnjim početkom vakcinacije, kako je rekao u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG, naša zemlja staje u red sa oko 100 država svijeta koje tu djelotvornu i visokobezbjednu vakcinu primjenjuju već 15 godina.

Joksimović podsjeća na alarmantne podatke prema kojima se svake sedmice u Crnoj Gori prosječno postave dvije dijagnoze invazivnog raka grlića materice, dok prosječno, približno svake sedmice umre jedna žena.

„Ovo je samo početak, treba još puno sa ljudima raditi, da shvate koliko je to veliki problem, a onda i kako se rješava“, kazao je Joksimović.

Pozvao je roditelje čije su djevojčice napunile 10, 11, 12 i 13 godina da se interesuju i da se prijave.

„U pogledu djelotvornosti, zaista je vakcina djelotvnornija što se ranije da, a najdjelotvornija u periodu između devete i 13. godine. Što ranije to bolje. Ima smisla i do 14“, pojasnio je Joksimović.

Na pitanje koliko će trebati vremena za kvalitetan obuhvat vakcinacijom, Joksimović kaže da će „sigurno trebati dosta vremena“.

izvor RTCG