Roganoviću 11 godina zatvora zbog šverca kokaina u Belgiji

Roganoviću 11 godina zatvora zbog šverca kokaina u Belgiji

Damjan Roganović, koji je označen kao pripadnik „kavačkog klana“, nepravosnažno je osuđen u Belgiji na 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 400.000 evra zbog šverca kokaina.

Presudom je odlučeno i da mu se oduzme imovina u vrijednosti od pola miliona evra.

Osim Roganovića, još 11 pripadnika kriminalne grupe je zatvorske kazne u rasponu od dvije i po do osam godina.

U novembru prošle godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije, zajedno sa drugim nadležnim državnim organima, sprovelo je akciju u kojoj je zaplijenjeno ukupno 115 kilograma kokaina vrijednog 11 miliona evra.

– Pripadnici organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine narkotika u holandsku luku Roterdam, a odatle transport ove droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga zaplijenjeno ukupno 115 kilograma kokaina – saopšteno je tada iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, piše „Kurir“.

Istragom je, kako se navodi, obuhvaćen i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, koji je optužen i kao pripadnik takozvanog „vračarskog klana“, koji sarađuje sa „Kavčanima“.

Međunarodna istraga je otkrila da su osumnjičeni, kao pokriće, koristili registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča. Najprije su kupovali takve ploče od kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamjenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom Arlonu u koje su sakrivali pakete sa kokainom.

Prilikom intervencije policije u Belgiji, nađene su 22 betonske ploče u kojima su bila ukupno 103 paketa sa kokainom neto mase 115 kilograma. Osima kokaina nađenog u betonskim pločama, na licu mesta nađeno je još 37 paketa s ovom drogom. Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko njemačke špediterske firme trebalo da distribuira do tamošnjeg grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

Osuđeni Damjan Roganović, kako je objavio „Kurir“, sin je Milana Roganovića, zvanog Rogo, koji je ubijen 7. juna 1997. godine na Senjaku u Beogradu. Prema pisanju tog medija, Milan Roganović navodno je bio pripadnik klana „Amerika“, kojim je rukovodio Vojislav Raičević zvani Voja Amerikanac.