Policajac Stojanović neće još uvijek biti isporučen Srbiji

Policajac Stojanović neće još uvijek biti isporučen Srbiji

Pobjeda: Srpski policajac Danilo Stojanović (44) iz Berana za sada neće biti izručen vlastima Republike Srbije koje ga potražuju radi krivičnog postupka koji se vodi protiv njega zbog sumnje da je pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića koja je djelovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike, odlučio je Apelacioni sud Crne Gore.

Ovu odluku donio je Apelacioni sud koji je ukinuo rješenje bjelopoljskog Višeg suda da su ispunjene zakonske pretpostavke da se Stojanović izruči Srbiji.Izručenje Stojanovića zatražilo je Ministarstvo pravde Srbije radi vođenja krivičnog postupka za krivična djela kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

U obrazloženju ukidnog rješenja se navodi da je rješenje Višeg suda u Bijelom Polju „zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno da se iz njihove odluke ne može zaključiti kada je i kojim rješenjem pritvor prema ovome okrivljenom određen“.Osim toga, Viši sud u Bjielom Polju je našao da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Stojanovića jer je iz dokumentacije koja je dostavljena uz zamolnicu utvrdio da je okrivljeni državljanin Republike Srbije.
Međutim, sudije Višeg suda u Bijelom Polju nijesu uzele u obzir činjenicu da je Stojanović državljanin i Crne Gore.Iz tog razloga, Apelacioni sud naložio je Višem sudu da u ponovnom postupku otkloni ukazane nedostatke nakon čega će biti u prilici da donese novu, na zakonu zasnovanu odluku.Stojanović je uhapšen 18. aprila na GP Grnčar dok je kao suvozač u automobilu kojim je upravljao V. R. pokušao da izađe iz Crne Gore.

Stojanović je prilikom kontrole pokazao identifikaciona dokumenta Republike Srbije ali kada su ga granični policajci usmjerili na drugu liniju granične provjere, on je pobjegao.

Međutim, Stojanović je ubrzo uhapšen.Nakon njegovog hapšenja, iz policije je pojašnjeno da je Stojanović izbjegao hapšenje pripadnika Šarićeve grupe u Beogradu 14. aprila jer je istog dana ušao u Crnu Goru bez problema, jer za njim nije bila raspisana potjernica.
U međuvremenu, nakon registrovanja ulaska Stojanovića u Crnu Goru, o tome su upoznate srpske vlasti sa kojima je ostvarena dalja komunikacijaDanilu Stojanoviću se stavlja na teret da je zajedno sa kolegom Milutinom Radovanovićem sačinjavao službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbjednost Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije donio rješenje o zadržavanju niti je protiv njih predložio određivanje pritvora.

Srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal, osim za Šarića, Stojanovića i Radovanovića, donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv advokata Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

U dokumentu tužilaštva se navodi sumnja da je Šarić oformio kriminalnu grupu od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, koja je u međunarodnim razmjerama, na teritoriji Južne Amerike, kupovala kokain i krijumčarila do Evrope radi prodaje.Šarić se tereti da je organizovao ubistvo hrvatskog državljanina Milana Milovca, zastrašivanje svjedoka saradnika Nebojše Joksovića i bombaški napad.