‘Umrećemo’: Nestašica hrane doprinosi nevoljama Šri Lanke

‘Umrećemo’: Nestašica hrane doprinosi nevoljama Šri Lanke

Premijer Šri Lanke upozorio je na nestašicu hrane dok se ostrvska država bori sa razornom ekonomskom krizom i obećao da će vlada kupiti dovoljno đubriva za sledeću sezonu sadnje kako bi povećala žetvu.

Odluka predsjednika Gotabaje Rajapakse iz aprila prošle godine da zabrani sva hemijska đubriva drastično je smanjila prinose useva i iako je vlada poništila zabranu, još uvek nije došlo do značajnijeg uvoza.

„Iako možda neće biti vremena za nabavku đubriva za ovu sezonu Jala (maj-avgust), preduzimaju se koraci da se osiguraju adekvatne zalihe za sezonu Maha (septembar-mart)“, rekao je premijer Ranil Vikremesinge u poruci na Tviteru kasno u četvrtak.

„Iskreno pozivam sve da prihvate težinu … situacije.

Rajapaksa je u petak imenovao devet novih članova u vladu, uključujući kritična ministarstva zdravlja, trgovine i turizma. Ali nije imenovao ministra finansija i portfelj će verovatno zadržati Vickremesinghe.

Šri Lanka zavisna od turizma suočava se sa strašnom nestašicom deviza, goriva i lekova, a ekonomska aktivnost je usporila.

„Nema smisla pričati o tome koliko je život težak“, rekao je A.P.D. Sumanavati, 60-godišnja žena koja prodaje voće i povrće na pijaci Pettah u Kolombu, komercijalnoj prestonici. „Ne mogu da predvidim kako će stvari biti za dva mjeseca, ovim tempom možda nećemo ni biti ovde.

U blizini se stvorio dug red ispred prodavnice u kojoj se prodaju boce za gas za kuvanje, čije su cijene porasle na skoro 5.000 rupija (14 dolara) sa 2.675 rupija u aprilu.

„Isporučeno je samo oko 200 cilindara, iako je bilo oko 500 ljudi“, rekao je Mohamed Šazli, honorarni šofer u redu već treći dan u nadi da će kuvati za svoju petočlanu porodicu.

„Bez gasa, bez petrolejskog ulja ne možemo ništa“, rekao je on. „Koja poslednja opcija? Bez hrane ćemo umreti. To će se desiti sto posto.“

Guverner centralne banke rekao je u četvrtak da je devize obezbeđeno iz zajma Svetske banke i doznaka za plaćanje isporuke goriva i gasa za kuvanje, ali zalihe i dalje teku.

Inflacija bi mogla da poraste na neverovatnih 40 odsto u narednih nekoliko meseci, ali je uglavnom bila vođena pritiscima na strani ponude, a mere banke i vlade su već obuzdale inflaciju na strani potražnje, rekao je guverner.

Inflacija je u aprilu dostigla 29,8%, a cijene hrane su porasle za 46,6% na godišnjem nivou.

Dok se gnev protiv vlade širi, policija je u četvrtak ispalila suzavac i vodeni top kako bi odgurnula stotine studentskih demonstranata u Kolombu. Demonstranti traže smjenu predsjednika kao i premijera.

Ekonomska kriza je nastala kao posledica pandemije COVID-19 koja pogađa turizam, rasta cena nafte i populističkih smanjenja poreza od strane vlade predsednika Rajapakse i njegovog brata Mahinde, koji su podneli ostavku na mesto premijera prošle nedelje.

Kritičari optužuju Vikremesingea, koji je umesto njega postavljen za premijera, da je podmetnut braći, što on poriče.

Ostali faktori su uveliko subvencionisane domaće cijene goriva i odluka da se zabrani uvoz hemijskih đubriva.

Grupa sedam ekonomskih sila podržava napore za oslobađanje duga Šri Lanke, rekli su u četvrtak šefovi finansija grupe u nacrtu saopštenja sa sastanka u Nemačkoj nakon što Šri Lanka nije platila svoj državni dug.

„Mi smo u preventivnom zadatku“, rekao je on. „Naš stav je vrlo jasan, dok ne dođe do restrukturiranja duga, ne možemo da vratimo.

Portparol Međunarodnog monetarnog fonda rekao je da veoma pažljivo prati razvoj događaja i da se očekuje da virtuelna misija u Šri Lanki završi tehničke razgovore o mogućem programu zajma 24. maja.

izvor Rojters

Ostavite odgovor