Smanjenje poreza u Velikoj Britaniji ima uzak put da se izbegne veliki nered

Smanjenje poreza u Velikoj Britaniji ima uzak put da se izbegne veliki nered

Kandidati za sledećeg premijera Velike Britanije vode čudan razgovor o ekonomiji. Zemlja se priprema za povećanje računa za gas i struju u narednim mesecima, dok analitičari Citija smatraju da bi inflacija mogla da dostigne 18 odsto do početka sledeće godine. Ali u borbi za vođstvo Konzervativne stranke, najžešća debata je oko nižih poreza.

I ministarka spoljnih poslova Liz Trus i njen protivkandidat Riši Sunak, bivši ministar finansija, žele da smanje poreze. Ali Trus, koji je favorit da zamjeni premijera Borisa Džonsona na takmičenju koje se završava sledeće nedelje, povećao je prednost. Ona planira da smanji državne namete na prihode i korporativni profit za 30 milijardi funti.

Vlada bi obično morala da smanji potrošnju za ekvivalentnu sumu kako bi izbegla povećanje državnog duga, koji trenutno iznosi oko 95% BDP-a. Međutim, Truss može imati rešenje, prema Institutu za fiskalne studije think tank. Rastuće cijene će povećati prihode od poreza na prihode i prodaju, dok će potrošnja na javne usluge poput škola – koja nije direktno povezana sa nivoom cijena – rasti po nižoj stopi. Ovaj fenomen, koji IFS naziva „nenamernom štednjom“, mogao bi povećati prihode od poreza za 37 milijardi funti do 2024.

Na nesreću za Trussa, neočekivani prihod je neizvestan. Efekti inflacije na državne troškove poput socijalne zaštite i servisiranja državnog duga su definitivni. Budući prihodi od poreza zavise od ekonomskih izgleda koji su neobično neprozirni. Ekonomisti koje je Rojters anketirao ranije ovog meseca pretpostavili su da će zvanična britanska kamatna stopa porasti sa 1,75% na 2,5% ove godine. Od utorka, međutim, tržišta novca su podrazumevala 75% verovatnoću da će stope dostići 3,5% do kraja decembra. Ako Banka Engleske ispuni ova očekivanja, ekonomija će se rasprsnuti.

Onda je tu energetska kriza. Godišnja cena struje i gasa za domaćinstvo u Velikoj Britaniji mogla bi dostići 6.000 funti do aprila sledeće godine, tri puta više od nivoa samo dvanaest meseci ranije. Ako država podrži objekat od 100 milijardi funti koji je predložila energetska industrija

Neizvesnost u vezi sa troškovima energije i kamatnim stopama čini predviđanje državnih prihoda još više nego obično. Neobično je vreme da se bacite na smanjenje poreza.