Rastu cijene nafte na svjetskom tržištu

Rastu cijene nafte na svjetskom tržištu

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i petu sedmicu zaredom, jer se trgovci nadaju da će potražnja za „crnim zlatom“ ostati relativno snažna, uprkos usporavanju rasta ekonomije.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 4,8% – na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6% – na 80,58 dolara, prenosi Hina.

Na rast su uticale odluke američkog Feda i Evropske centralne banke o povećanju kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova. To će dodatno usporiti rast američke i EU ekonomije, ali trgovci se nadaju da neće doći do recesije. Uz to, nadaju se da je pri kraju ciklus povećanja kamata, koji traje duže od godinu dana.

Nada trgovaca je usmjerena i na potencijalno jačanje potražnje u Kini, jer su kineske vlasti najavile ciljane mjere kako bi podstakle rast svoje ekonomije, koja se ne oporavlja toliko brzo koliko se očekivalo.

„Najave novih podsticaja podržale su nadu u oporavak potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte”, rekla je Prijanka Sačdeva, analitičarka u kompaniji „Phillip Nova“.

Podršku cijenama pruža i smanjena ponuda. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri već su u nekoliko navrata smanjili proizvodnju kako bi održali cijene.

Saudijska Arabija i Rusija spremaju se dodatno smanjiti proizvodnju u augustu – za milion, odnosno pola miliona barela dnevno.