Prognoze profita u SAD slabe kako kompanije procenjuju rizike od inflacije

Prognoze profita u SAD slabe kako kompanije procenjuju rizike od inflacije

Sa američkim zaradama u prvom kvartalu u poslednjem dijelu, očekivanja rasta preduzeća u tekućem tromesečju i 2022. uglavnom opadaju zbog porasta troškova za naftu i druge zalihe i porasta kamatnih stopa.

Visoka nafta povećala je prognoze zarada energetskih kompanija dok je podstakla zabrinutost oko profitnih marži za mnoge druge S&P 500 industrije.

Među nedavnim izveštajima ističu se razočaravajući izgledi Amazon.com (AMZN.O), Netflik-a (NFLKS.O) i drugih velikih igrača, čak i kada je procijenjeni rast profita u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine porastao na 10,4% sa 6,4% početkom aprila, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Amazon.com je dao razočaravajuće tromesečje i izglede, rekavši da su preplavljeni višim troškovima za vođenje svojih skladišta i isporuku paketa.

Od petka, analitičari su snizili svoju ukupnu prognozu za rast profita S&P 500 u drugom kvartalu na 5,6% sa 6,8% na početku aprila, dok se predviđanje za cijelu godinu zadržalo na 8,8%, na osnovu podataka Refinitiva.

Procijena rasta za 2022, međutim, pada na oko 5% bez rasta energetskog sektora (.SPNI) – značajan uticaj za sektor koji čini samo 4% tržišne kapitalizacije S&P 500.

„Biće još loših strana s obzirom na naftni šok koji smo videli“, rekao je Ohsung Kvon, američki strateg za akcije u BofA Securities u Njujorku.

„Biće potrebno neko vreme da se ovo odigra“, rekao je on. „Ne radi se samo o energetici; to je ukupna inflacija, plus okruženje sa višim stopama.“

Da budemo sigurni, negativni izgledi preduzeća obično premašuju pozitivne u jednom kvartalu, jer kompanije imaju tendenciju da budu oprezne kada daju smjernice.

Ali, prema podacima BofA, tromesečni odnos korporativnih smernica iznad konsenzusa u odnosu na smjernice ispod konsenzusa pao je u aprilu na najniži nivo od juna 2020.

Akcije su pale poslednjih nedelja jer su investitori zabrinuti da će Federalne rezerve možda morati agresivnije da povećaju kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju. S&P 500 (.SPKS) je pao za oko 13% za godinu do sada.

U srijedu je američka centralna banka podigla stope za pola procentnog poena kako se očekivalo. Nedavni podaci pokazuju da su mesečne potrošačke cene u SAD u martu porasle najviše u poslednjih 16-1/2 godine, pošto je rat Rusije protiv Ukrajine podigao cenu benzina na rekordno visok nivo.

Komentari kompanija koji gledaju u budućnost malo su umanjili strahove investitora.

„Ako ništa drugo, komentari izvršnih direktora samo odražavaju iste makroekonomske zabrinutosti“, rekla je Šenon Sakočia, glavni investicioni direktor u SVB Private Bank. „Bili su veoma konzervativni jer imaju vrlo malo transparentnosti o tome koliko će dobro osmišljeno usporavanje privrede.

Od početka aprila, procenjeni rast zarade u energetskom sektoru S&P 500 za 2022. porastao je na oko 93% sa oko 65%, prema podacima Refinitiva. Tokom istog perioda, prognoza rasta diskrecionih zarada potrošača S&P 500 za 2022. smanjena je na oko 7% sa 17%.

„Ako inflacija dostigne vrhunac, bićemo u redu i nastavićemo da vidimo rast“, ​​rekao je Piter Kardiljo, glavni tržišni ekonomista u Spartan Capital Securities u Njujorku. „Ako ne, onda će to biti problem. Kompanije će morati da smanje troškove iako možda imaju zaradu koja na površini izgleda dobro.“

izvor Rojters

Ostavite odgovor