Putin: Nemačka verovatno neće prihvatiti gas preko preostalog gasovoda Severni tok 2

Putin: Nemačka verovatno neće prihvatiti gas preko preostalog gasovoda Severni tok 2

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da Nemačka verovatno neće prihvatiti ruski gas iz jedne preostale neoštećene linije gasovoda Severni tok 2, dva dana nakon što je Berlin odbio njegovu prvobitnu ponudu, prenosi Rojters.

„Odluka nije doneta i malo je verovatno da će biti doneta, ali to više nije naš posao, to je posao naših partnera“, rekao je on.

Gasovodi Severni tok, namenjeni za transport gasa iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora, pretrpeli su neobjašnjive prekide u tri od četiri linije, incidente koje evropske zemlje nazivaju sabotažom.

Putin je u sredu rekao da ruski gas i dalje može da se isporučuje Evropi preko jedne preostale netaknute linije gasovoda Severni tok 2 koji nije pušten u rad, ali je portparol nemačke vlade to isključio.

Nemačka je zamrznula proces odobravanja nedavno postavljenog Severnog toka 2 dok se Rusija spremala da napadne Ukrajinu, a on nikada nije otvoren.

„Oni moraju da odluče šta je za njih važnije: da ispune neku vrstu savezničke obaveze, kako oni to vide, ili da zaštite svoje nacionalne interese“, rekao je Putin.

Uticaj napora da se koristi manje ruske energije, plus nagla smanjenja u snabdevanju iz Rusije, osetili su se širom Evropske unije od 27 zemalja, sa cenama gasa za skoro 90% višim nego pre godinu dana i strahom od racionalizacije i prekida struje u narednom periodu zima.

Ministri energetike EU u sredu su se složili oko okvira paketa predloga za rešavanje krize koji će sledeće nedelje biti izneti Evropskoj komisiji.