Mercedes-Benz napušta rusko tržište

Mercedes-Benz napušta rusko tržište

Njemački automobilski gigant Mercedes-Benz najavio je u sredu da će napustiti rusko tržište i prodati svoje udjele u svojim podružnicama za industrijske i finansijske usluge lokalnom entitetu.

Prema navodima kompanije, njene akcije u lokalnim filijalama biće prodate lancu prodavaca automobila Avtodom. Kupac je naveo da će izabrati tehnološkog partnera za nastavak rada sa proizvodnim pogonima u industrijskom parku Esipovo severozapadno od Moskve, gde Mercedes-Benz ima fabriku. Avtodom će moći da obavlja održavanje Mercedes-Benz vozila koja se prodaju u Rusiji.

„Glavni prioriteti u usaglašavanju uslova transakcije bili su maksimalno ispunjenje obaveza prema klijentima iz Rusije kako u pogledu postprodajnih usluga tako i finansijskih usluga, kao i očuvanje radnih mesta zaposlenih u ruskim divizijama kompanije, “, rekla je izvršna direktorka Mercedes-Benz Rus Natalija Koroljeva.

15% udjela kompanije u ruskom proizvođaču kamiona Kamazu neće uticati na planiranu transakciju i trebalo bi da bude prebačeno na Daimler Truck ove godine kako je planirano, rekao je portparol kompanije.

Mercedes je početkom marta obustavio proizvodnju u Rusiji. Prema Asocijaciji evropskih preduzeća (AEB), nešto više od 9.550 Mercedes vozila prodato je u Rusiji od januara do septembra, što je 72,8% manje nego godinu dana ranije.