Makron upozorava na cijene energenata

Makron upozorava na cijene energenata

Cijene energenata u Francuskoj će porasti za 15 odsto početkom sledeće godine, upozorio je predsjednik Emanuel Makron dok Evropa nastavlja da traži načine da obuzda visoku inflaciju. „Biće povećanja cene struje i gasa za 15 odsto u prvim mesecima 2023. godine“, rekao je Makron tokom intervjua na TV kanalu Frans 2 u sredu, dodajući da su, zahvaljujući merama vlade, izbegnuta veća povećanja.

„Kada je trebalo da se poveća cijena struje i gasa za 100 odsto, biće 15 odsto“, naveo je on.

Predsjednik je obećao da će nastaviti da pruža ciljanu pomoć ugroženim grupama, kao što su studenti, i založio se za prilagođavanje plata dok je visoka inflacija i dalje na snazi. On je takođe obećao pomoć preduzećima u vrednosti od „desetine miliona evra“.

Slično mnogim drugim evropskim zemljama, Francuska se bori sa rastućim cenama energije i krizom troškova života.

Premijerka Elizabet Born predstavila je prošlog meseca plan za ublažavanje uticaja inflacije, uključujući takozvane ‘izuzetne energetske vaučere’ u vrednosti od 100 evra (100,4 dolara) i 200 evra (201 dolar), koje će do kraja dobiti 12 miliona domaćinstava u godini. Inflacija u evrozoni dostigla je 9,9 odsto prošlog mjeseca, u odnosu na 9,1 odsto u avgustu, prema Evrostatu.