Inflacija u Australiji dostiže 32-godišnji maksimum, zvuči alarm

Inflacija u Australiji dostiže 32-godišnji maksimum, zvuči alarm

Australijska inflacija je u poslednjem kvartalu dostigla 32-godišnji maksimum pošto su troškovi izgradnje kuća i gasa porasli, što je rezultat šoka koji je podstakao pritisak da se centralna banka zemlje vrati na agresivnije povećanje kamatnih stopa.

Podaci australijskog zavoda za statistiku (ABS) u sredu su pokazali da je indeks potrošačkih cena (CPI) skočio 1,8 odsto u septembarskom kvartalu, nadmašujući tržišne prognoze od 1,6 odsto.

Godišnja stopa je porasla na 7,3%, sa 6,1%, najviše od 1990. godine i skoro tri puta veća od rasta plata.

Pomno praćena mera bazne inflacije, skraćena srednja vrednost, takođe je porasla za 1,8% u kvartalu, podižući godišnji tempo na 6,1% i ponovo daleko iznad prognoza od 5,6%.

To bi bila neželjena vest za Rezervnu banku Australije (RBA) koja je mislila da će bazna inflacija dostići vrhunac od 6,0% u decembarskom kvartalu, sa CPI na vrhu na 7,75%.

Umesto toga, analitičari su upozoravali da će i bazna i glavna inflacija sigurno porasti još više u ovom tromesečju sa novim ABS-ovim mesečnim CPI koji se ubrzava u septembru.

„Posljedica toga je da će se inflacija CPI približiti 8% u K4“, rekao je Marcel Thieliant, viši ekonomista u Capital Economics.

„Jači rast potrošačkih cena nego što se očekivalo je u skladu sa našom prognozom da će RRA povećati stope agresivnije nego što većina očekuje.

To je posebno loše vreme za RRA jer je iznenadilo mnoge ovog meseca spuštanjem na povećanje stope za četvrtinu poena, nakon četiri poteza od 50 baznih poena.

Stope su već porasle za ogromnih 250 baznih poena od maja, a RRA je želela da ide sporije da vidi kako drastično pooštravanje utiče na potrošačku potrošnju.

Investitori sada sumnjaju da će centralna banka možda morati da preispita, možda ne na svom sastanku o politici sledeće nedelje, već u decembru.

Fjučersi i dalje impliciraju kretanje za četvrtinu poena 1. novembra na 2,85%, ali sada pokazuju neke šanse za povećanje od pola poena u decembru i vrhunac za stope od oko 4,20% u julu.

Očekuje se da će Evropska centralna banka i Banka Kanade ove nedelje porasti za 75 baznih poena, dok bi Federalne rezerve trebalo da se uporede sa tim na sastanku 2. novembra.

Australska laburistička vlada popustila je ove nedelje zabrinutosti za inflaciju ograničavanjem potrošnje u svom budžetu za 2022/23, uprkos pozivima za većom podrškom za troškove života usred skoka cena.

Postoje i strahovi da će nedavne poplave širom istočne Australije još više podići cijene hrane, a lanac supermarketa Coles (COL.AKS) upozorava na smanjenje količine svježe hrane gdje su cijene porasle za 8,8% u odnosu na prethodnu godinu.

CPI izveštaj od srede pokazao je da su cene hrane već rasle godišnjom stopom od 9,0%, dok je samo u trećem kvartalu zabeležen porast od 3,2%.

ABS je primetio da je godišnja inflacija za osnovne robe i usluge skočila na 8,4% u septembarskom kvartalu, naglašavajući obim pritisaka na troškove života.