G7 nije dovoljno velika da diktira cijenu ruske nafte – Svijetska banka

G7 nije dovoljno velika da diktira cijenu ruske nafte – Svijetska banka

Predloženi plan Grupe sedam (G7) za nametanje maksimalnog ograničenja cijena na kupovinu ruske nafte mogao bi da funkcioniše samo ako se velika tržišta u razvoju i zemlje u razvoju pridruže šemi, saopštila je Svijetska banka.

U svojim izgledima za tržište nafte, objavljenim u sredu, banka je istakla povezane rizike. U njemu je pisalo da rizicima rasta dominiraju problemi sa snabdevanjem, uključujući stepen do kojeg na ruski izvoz utiču nove trgovinske mjere.

„Predložena gornja granica cijene nafte G7 mogla bi da utiče na protok nafte iz Rusije, ali to je neproveren mehanizam i za postizanje svojih ciljeva biće potrebno učešće velikih tržišta u razvoju i ekonomija u razvoju“, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da, iako bi kratkoročno moglo doći do značajnog poremećaja ruskog izvoza jer su trgovinski putevi prekinuti, „učesnici na tržištu mogu pronaći načine da zaobiđu sankcije, kao što se često dešavalo sa drugim epizodama sankcija“.

Grupa sedam vodećih ekonomija – SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Japan – složile su se prošlog meseca da nametnu gornju granicu cena ruske nafte u pokušaju da smanje prihode zemlje od izvoza energije. Ograničenje cene još nije odlučeno.

Prema planu, bankarskim, osiguravajućim i brodarskim firmama biće zabranjeno da pružaju usluge ruskim kompanijama koje prodaju naftu po ceni iznad utvrđene granice. 5. decembar takođe označava krajnji rok za EU ​​da zabrani sav uvoz ruske sirove nafte.

Moskva je saopštila da neće izvoziti naftu u zemlje koje učestvuju u ograničenju cijena.