Njemačka vlada ne vjeruje u ispravnost Sjevernog toka-2, uprkos uveravanjima Ruske Federacije

Njemačka vlada ne vjeruje u ispravnost Sjevernog toka-2, uprkos uveravanjima Ruske Federacije

Suprotno ruskim tvrdnjama, njemačka savezna vlada trenutno ne vjeruje da je jedna od dvije cijevi gasovoda Sjeverni tok 2 ostala netaknuta nakon septembarskih eksplozija, prenosi Špigl, kako piše „Evropska istina”.

„Veoma je vjerovatno da je čin sabotaže sa snažnim eksplozijama negativno uticao na obe linije gasovoda, pa stoga osnovna tehnička spremnost više nije obezbeđena“, saopštila je savezna vlada u odgovoru na poslaničko pitanje Lajfa Erika Holma. lider parlamentarne frakcije Alternative za Nemačku.

Osim toga, gasovod „Sjeverni tok-2” još uvek nije dobio potrebnu sertifikaciju za rad i neće moći da bude pušten u rad. Berlin je zaustavio ovaj proces nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema Holmovim rečima, vladina koalicija je u potpunosti zadovoljna činjenicom da je „pitanje snabdevanja gasom Sjevernim tokom“ rešeno terorističkim aktima.

Njegova stranka se zalaže za puštanje u rad Sjevernog toka 2 i odbacuje potez savezne vlade da postane nezavisna od isporuka ruskog gasa kao odgovor na ruski agresivni rat u Ukrajini.

Krajem septembra, nakon eksplozija u blizini baltičkog ostrva Bornholm, otkrivena su četiri curenja na gasovodima Sjeverni tok-1 i Sjeverni tok-2, od kojih dva u ekskluzivnim ekonomskim zonama Danske i Švedske. Cevovodi nisu radili u vreme eksplozija, ali su sadržali gas.

Kao što znate, u Evropi se incidenti na ograncima ruskog gasovoda smatraju rezultatom namernih radnji. Predsednik SAD Džo Bajden nazvao je oštećenje ruskih gasovoda „Sjeverni tok-1” i „Sjeverni tok-2” namernim aktom sabotaže, što je postala prva takva izjava američke strane.

Moskva je zauzvrat optužila istražne zemlje da istražuju bombaške napade sa namerom da lažno okrive Rusiju.

Pre dvije nedelje, lider Kremlja Vladimir Putin predložio je snabdevanje gasom kroz, kako je rekao, dio gasovoda Sjeverni tok 2 koji je još uvek u funkciji. Sve što treba da uradite je da otvorite slavinu“, rekao je on na Ruskoj energetskoj nedelji u Moskvi. Cjev verovatno nije oštećena na način koji je čini neupotrebljivom, rekao je on.